BOSNA JE ZEMLJA APSURDA : Jedina u Jugoslaviji nije bila „nacionalna" država (VIDEO)

J. S.

15. 05. 2024. u 21:49

DOKAZ da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda najviše pronalazimo u njenom istorijatu posle Drugog svetskog rata. – ocenjuje istoričar Ognjen Karanović.

БОСНА ЈЕ  ЗЕМЉА АПСУРДА : Једина  у Југославији није била „национална држава (ВИДЕО)

Ognjen Karanović/Foto KCNS

  Od 1946. godine pa u narednih nekoliko decenija, BiH bila je zamišljena a onda i realizovana kao centralna federalna jedinica u socijalističkoj Jugoslaviji, sa specifičnim karakteristikama s obzirom na to da ona jedina u Jugoslaviji nije bila „nacionalna" republika.

  - Antagonizmi između srpskog i hrvatskog naroda, posebno između njihovih nacionalnih i duhovnih elita, nastavljeni su i u socijalističkoj Jugoslaviji, ali u drugačijem formatu, zapravo pod okriljem Saveza komunista BiH . Tokom prvih decenija bosanskohercegovački komunisti, među kojima je bilo najviše Srba zbog njihovih ranijih ratnih zasluga u narodnooslobodilačkoj borbi, najviše su negovali jugoslovenski patriotizam i dosledno sledili komunističku ideologiju Josipa Broza, odnosno titoizam, pod parolom bratstva i jedinstva.- ističe  Karanović.

BiH a kao zasebna federalna jedinica nije rešila nacionalno pitanje, kako u samoj republici, tako ni u Jugoslaviji, već je njena koncepcija sa tri nacionalna identiteta, tri konstitutivna naroda, tri tradicionalne religije, tri civilizacije i dve regionalne pripadnosti otvorila novi niz problema koji će dovesti i do krvavog građanskog rata 1992. godine, u vreme raspada Jugoslavije.

  Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Srpsko – hrvatski odnosi iu BiH od  1945.do 1974“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

https://youtu.be/YpquFNwR58s

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova