VALJEVO - Pokretni digitalni mamograf od ponedeljka, 26. oktobra, nalaziće se u Valjevu u okviru programa "Srbija protiv raka".
Upravnica Regionalne opšte bolnice u Valjevu Mirjana Ćeranić rekla je prioritet imati žene koje su na listi čekanja za mamografski pregled u Valjevskoj bolnici, ali da će priliku da se pregledaju imati sve zainteresovane žene jer će mamograf u Valjevu biti dva meseca.
Ćeranićeva je rekla da je u Zdravstvenom centru formirano pet lekarskih ekipa, u kojima su hirurzi, onkolozi, patolozi, ginekolozi i specijalisti opšte medicine, a koje će se baviti kliničkim pregledima žena pre mamografije.
"Ukoliko se pokaže potrebnim, organizovani su i ultrazvučni pregledi žena pre mamografije kako bi rad specijalista koji čitaju mamografske snimke bio olakšan i efikasan", navela je ona.
Zahvaljujući pokretnom digitalnom mamografu, u Valjevu će praktično biti ukinuta lista čekanja na tu vrstu pregleda dojki u valjevskoj bolnici na kojoj se za prvi ili kontrolni pregled sada nalazi 500 žena.
Lekari procenjuju da će dnevno moći da se obavi 50 mamografskih pregleda, a već je organizovano telefonsko zakazivanje.
U Srbiji od raka dojke godišnje oboli 4.000 žena, od kojih trećina umre iako je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme.
Pokretni digitalni mamograf je poklon Fonda B92 Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Pre Valjevki priliku da se pregledaju imale su stanovnice Kraljeva, Vrnjačke Banje i Požarevca.