ZA svako dvorište u kome je zasađena breza može da se kaže da je lekovita bašta. Narodna medicina smatra list breze jednim od najboljih biljnih lekova za probleme sa mokraćnim putevima. Ovo listopadno drvo sa nepravilnom, retkom krunom, lako se prepoznaje po karakterističnoj beloj kori koja se horizontalno ljušti.

Osušeni, nerazvijeni lisni pupoljci, ili potpuno razvijen list obične (Betula pendula) ili maljave breze (Betula pubescens) predstavlja lekoviti deo ove biljke. Lisni pupoljci se sakupljaju u proleće, a list tokom leta, kada je potpuno razvijen.

- Osim flavonoida, list i mladi pupoljak breze sadrže etarska ulja, malo tanina, saponina i minerala - kaže mr farmakologije Mira Stojanović, specijalista za lekovito bilje u apoteci „Beograd“. - Flavonoidi pospešuju bubrežnu filtraciju, a etarsko ulje pokazuje antimikrobnu aktivnost. Brezov list deluje protiv upale i infekcije urogenitalnog trakta. Sprečava formiranje peska u bubrezima, delujući blagotvorno, ne nadražujući i ne oštećujući bubrege.

Zbog ovog svojstva listovi breze su čest sastojak velikog broja čajnih mešavina, koje imaju diuretično i uroantiseptično dejstvo. Čajevi se koriste pretežno bez lekarskog recepta, samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

- List breze ne treba da se koristi kod stanja gde se preporučuje smanjeno uzimanje tečnosti (npr. ozbiljne srčane i bubrežne bolesti koje dovode do pojave otoka) - naglašava mr Stojanović. - U narodnoj medicini breza se koristi protiv reumatizma, artritisa.

Osim mladih lisnih pupoljaka i lista breze, lekovita svojstva ima i sok od breze, koji se dobija plitkim zasecanjem kore. Ovaj sok sadrži dosta mineralnih materija i organskih kiselina, pa se koristi kao osvežavajuće i okrepljujuće sredstvo. Suvom destilacijom kore i drveta breze dobija se katran koji se koristi kao antiseptik u dermatologiji.


RECEPTI TRAVARA

Urološki čaj - za 100 g mešavine potrebno je:

* 20 g lista breze,

* 20 g lista medveđeg grožđa,

* 15 g svile od kukuruza,

* 15 g vranilovke,

* 15 g lista koprive,

* 10 g lista borovnice,

* 5 g biljke sitnice.

Protiv upale bubrega: Kašiku mešavine preliti sa 2 dl hladne vode, poklopiti, zagrejati do vrenja, ostaviti 1 sat, procediti. Tri puta dnevno posle jela piti po 2 dl nezaslađenoga čaja.

Za lakše mokrenje: tri puta dnevno pre jela uzeti kašiku sitno samlevenog lista breze. List usitniti pre same upotrebe.