BOLESTI u začetku, tegobe bez jasno vidljivog razloga, hronični umor, mogu najbolje da se detektuju iz nečeg svima dostupnog - vlasi kose!

U njoj se, pod mikroskopom, ogledaju nedostaci svih potrebnih mikroelemenata i minerala, kao i opterećenje toksičnim teškim metalima. Oni izazivaju reakcije u organizmu koje vode do biohemijske neuravnoteženosti, poremećaja i bolesti.

- Koren kose hrani se krvlju i kiseonikom iz krvotoka, a snagu kose određuje dotok krvi - objašnjava dr Milka Popović, medicinski biohemičar, klinički nutricionista i praktičar funkcionalne medicine. - Baš zbog toga, kao i ostali organi koji su dobro prokrvljeni, kosa daje najbolje podatke o stanju organizma.

U kosi se očitava stanje minerala i toksičnih materija koje su se duže vremena taložile u organizmu. Zbog toga je testiranje vlasi pouzdanije od analiza krvi i urina koji nam ukazuju samo na trenutno stanje organizma.


TEST 25 ELEMENATA

KOSA bi trebalo da bude čista, bez laka, voska ili gela, dok minival, farbanje i beljenje ne utiču na analizu, mada mora da se zna koja je prirodna boja. Analiziranje uzoraka kose radi se na 25 mikroelemenata, među njima su aluminijum, gvožđe, jod, kalcijum, kobalt, silicijum, magnezijum, mangan, natrijum, selen, živa i cink.- Metoda analize vlasi meri sadržaj 23 minerala - priča naša sagovornica. - Uzorak se dobija odsecanjem vlasi dva centimetra od korena kose u predelu vrata, a zatim se priprema: prolazi kroz hemijske i temperaturne, takozvane digestivne procese. Testiranje se obavlja korišćenjem sofisticirane savremene opreme. Po tome na kom centimetru dužine vlasi su pronađeni, znaće se i kada su dospeli u krv hranom, vodom, disanjem ili preko kože i sluzokože.

Određivanje elemenata u vlasima može da ukaže da li se neko pravilno hrani, koliko štete organizmu nanosi lošim životnim navikama, koliko je zdrava sredina u kojoj živi, hrana koju jede, kakvim štetnim uticajima je svakodnevno izložen.

Osim toga i da li nekom nesmetano funkcionišu želudac, pluća, koža, da li je oboleo od neke hronične bolesti, ili ima predispozicije da se razboli, ali i da li se pravilno leči.

- Preveliko unošenje minerala može da poništi učinak nekih vitamina i obrnuto - precizira dr Popović. - Višak cinka, na primer, umanjuje korist vitamina D, a višak kalcijuma umanjuje korisnost vitamina A. S druge strane, prekomerno uzimanje vitamina C može da dovede do manjka bakra, dok višak vitamina D dovodi do manjka magnezijuma.

Gvožđe može da se akumulira u organizmu do tačke toksičnosti. Prevelika doza gvožđa, kaže dr Popović, može da dovede do simptoma artritisa, visokog krvnog pritiska, glavobolja i nesvestice. A previše bakra može da proizvede degradaciju jetre i da dovede do poremećaja u mozgu. Povećan bakar i smanjen cink u kosi često se javlja kod PMS-a. Tada dolazi do glavobolja, depresije, umora, povećanja telesne težine, povećanja apetita za određenim namirnicama.


MINERALI I BOLESTI

* UNOŠENJE velikih doza kalcijuma bez istovremenog uzimanja odgovarajuće doze drugih minerala može dovesti do osteoporoze, povećanja telesne težine i osećaja zamora. Dok, deficit kalcijuma se često viđa kod hiperaktivne dece i kod osoba sa hipertenzijom. I alergije su česte kod pacijenata sa niskim kalcijumom.

* Nedostatak cinka uzrokuje kožne bolesti, česte infekcije, slab imunitet i bolesti prostate

* Šećerna bolest, povišen holesterol često su posledica nedostatka hroma

* Zamaranje, grčevi u mišićima i nesanice posledice su nedovoljne količine magnezijuma

* Srčane smetnje i bolesti se pojačavaju u slučaju nedostatka magnezijuma

* Depresije, psihoze i druge psihičke tegobe mogu biti posledice nedostatka cinka, vitamina B 6, ili opterećenja toksičnim metalima