Nema boljeg ulaganja za jednu zajednicu od sipanja mleka u bebe, rekao je Vinston Čerčil sredinom prošlog veka, što je i nauka potvrdila. Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče, nezamenljiva u prvih šest meseci života. Nedavno je obeležena i Svetska nedelja dojenja, a najnovije preporuke pedijatara su da se beba, uz dopunsku ishranu, doji sve do druge godine života. Majčino mleko sadrži visoku količinu hranljivih materija, minerala, vitamina, vodu, antitela, ono je idealna kombinacija belančevina, ugljenih hidrata, masti i sadrži sve što je bebi potrebno.

Istraživanja pokazuju da su dojene bebe mnogo jačeg zdravlja, boljeg imuno sistema, kao i da imaju smanjen rizik od pojave alergija, astme, hroničnih bolesti, dijabetesa... Deca koja su sisala mnogo ređe su gojazna, a neka istraživanja pokazuju da imaju i viši stepen inteligencije nego bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom.

Dojenje štiti bebu od infekcija, upala srednjeg uha, ekcema, infekcije mokraćnih puteva, čuva njene zubiće i vid. Takođe, dojenje je odlična prevencija od srčanih oboljenja.

Kolostrum kreće već nekoliko sati do nekoliko dana posle porođaja, to je beldožućkasti iscedak, gušće strukture od mleka. On je u stvari neka vrsta koncentrovanog mleka i jako je važno da ga beba popije, jer obiluje antitelima i čuda čini za imuno sistem. Kolostrum beba lako vari, pa je mogućnost da ima grčeve mnogo manja. Kolostrum pomaže i da se bebina creva očiste od mekonijuma, prve stolice.

REŠENJE Iako je preporuka pedijatara da bebi treba dati dojku svaki put kada se zaplače, ima i onih koji tvrde da je bolje "uobročiti" je. Na vama je da pronađete najbolje rešenje u dogovoru sa svojim lekarom.

Tek nekoliko dana posle kolostruma kreće pravo mleko. Tada se obično dojke napune mlekom, budu "teške" i tople, što je znak da morate da se izmlazavate kako ne biste dobili mastitis. Ukoliko se pravilno doji, bol koji možete da osetite tokom prvih nekoliko dana, uskoro će prestati. Najbolje je da vam medicinska sestra iz laktarijuma pokaže kako se pravilno doji još u porodilištu, kako biste izbegli neke od komplikacija, kao što su ragade, odnosno rane na bradavicama. Grudi mogu da budu osetljivije tokom prvih nekoliko dana, pa ukoliko se bol nastavlja posavetujte se sa nekim oko načina na koji dojite.

Dojenje ne prija samo bebi. Istraživanja pokazuju da dojenje pomaže majci da se materica što pre vrati na "mesto", kao i da je postporođajno krvarenje kraće. Majke koje doje brže skidaju suvišne kilograme koje su dobile tokom trudnoće, a takođe, dojilje znatno smanjuju rizik od karcinoma dojki i jajnika. Osim toga što je zdravije, dojenje je i mnogo jednostavnije. Lakše je bebi ponuditi dojku nego praviti mlečnu formulu i noću potrefiti pravu temperaturu adaptiranog mleka.

Najveća zabluda dojilja je da im mleko "nije dobro", odnosno da beba ne dobija sve što joj je potrebno. Pedijatri tvrde da majčino mleko ne može da bude loše, jedino može da se dogodi da ga nema dovoljno i u tom slučaju bebu treba dohranjivati. Ali, sve dok beba lepo napreduje i spava nema razloga da brinete da li dobija dovoljno mleka.

Još jedna zabluda je da tokom dojenja treba jesti za dvoje. Neke majke tvrde da su posle dojenja gladne, ali je najvažnije da se izbalansirano hrane, odnosno da unose namirnice bogate proteinima, da jedu puno voća i povrća, kao i da izbegavaju alkohol, hranu koja je začinjena i koja nadima, čokoladu, kafu, biber, jer mogu prouzrokovati grčeve. Umesto gaziranih treba piti prirodne sokove i dosta vode, jer ona stimuliše proizvodnju mleka. Ukoliko ste anemični ili se osećate iscrpljeno posle dojenja, konsultujte se sa vašim

lekarom oko uzimanja nekih vitaminkskih preparata. Jedino što treba davati bebi, osim majčinog mleka, do šest meseci starosti jeste vitamin D. Pedijatri kažu da sa vitaminom treba početi dve nedelje posle rođenja, a uglavnom se uzimaju a-de kapi.

Možete dojiti sedeći, odnosno u klasičnom položaju kada vam je beba u naručju, ali podjednako efikasno možete dojiti i u ležećem položaju. Beba treba ustima da obuhvati što veću površinu areole, jer nekada umeju da "vuku u prazno". Pojava ragada je glavni znak da beba ne obuhvata ustima bradavicu na pravilan način.

Ukoliko imate više mleka nego što beba popije, jako je važno da se izmlazate. Potražite pomoć patronažne sestre jer mleko koje ostane može da začepi mlečne kanale i da dovede do upale. Vodite računa da dojka uvek bude čista, kao i vaše ruke, jer je korisno da pre dojenja bradavicu namažete svojim mlekom. Na taj način pravite kontakt sa bebom i sprečavate pojavu ragada.