Više od 50 odsto ispitanih građana potvrdilo je da ima poverenja u biljne preparate, a kao najviše korišćene navode biljne preparate za oralnu upotrebu i biljna ulja, od kojih su najzastupljeniji kantarionovo ulje, maslinovo ulje, ulje origana, mente, lavande i bosiljka. Više od polovine ispitanika ove preparate kupuje u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane.

Istraživanje o informisanosti i stavu građana prema alternativnoj i biljnoj medicini je sprovedeno na inicijativu kompanije Baltik Junior, čija je osnovna delatnost proizvodnja i prerada prirodno-biljnih, dijetetskih, kozmetičko-higijenskih i drugih proizvoda iz oblasti fitoterapije, farmaceutike i zdravstva. Istraživanje je sprovedeno na uzorku većem od 1.000 ispitanika svih uzrasta.

Biljni preparati predstavljaju sve češći korisnički izbor, kako u svetu, tako i kod nas, a u cilju preventive. Probotanic, najpoznatiji brend kompanije Baltik Junior, u svom portfoliu nudi 100 odsto prirodne, biljne proizvode.

PROBOTANIC
PROBOTANIC je brend potpuno prirodnih biljnih proizvoda. U pitanju su eterična ulja premijum kvaliteta, hladno ceđena ulja, bazna ulja, hidrolati i čajevi. Probotanic proizvodi su vrhunskog kvaliteta zahvaljujući pažljivom odabiru biljaka, sortiranju, sušenju i preradi na najsavremenijim mašinama. Sva Probotanic ulja i čajevi poseduju ateste i validne sertifikate. Jedan deo portfolija čine organski proizvodi, a kao najpopularniji su se izdvojili: ulje od divljeg origana, ulje crnog kumina, ulje košpica kajsije, ulje muskatnog oraha, ulje semena divlje šargarepe, ulje fenela.

Sve biljke u Probotanic proizvodima su pažljivo sortirane, sušene i prerađene najsavremenijom tehnologijom, kako bi se dobila eterična i masna ulja najboljeg kvaliteta. Posebna pažnja kompanije usmerena je na kvalitet proizvoda, koji je uvek na prvom mestu, bez kompromisa prilikom odabira sirovina i njihove prerade“, izjavio je Marko Kusovac, direktor kompanije Baltik Junior.

Probotanic je na tržištu Srbije prisutan od 2008. godine, a u poslednjim godinama i na teritorijama Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Poseduje sertifikate HACCP, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, HALAL i sertifikate za Organsku proizvodnju, koji su priznati u zemljama EU, SAD i Srbije.

Sve informacije o proizvodima i načinu upotrebe mogu se pronaći na sajtovima http://www.baltikjunior.com/ i http://www.probotanic.com/, gde se mogu postaviti i pitanja iz ove oblasti i odgovor dobiti od stručnog saradnika. Takođe, na sajtu Baltik Junior moguće je obaviti i online kupovinu proizvoda.