Pored reka i potoka, u vlažnim šumama i lugovima, na rečnim adama gde rastu vrba, topola, jasen i jova, kao šiblje raste i krušina (Rhamnus frangula) - biljka koju u narodu još nazivaju frangula, krkovina, pasja leska ili pasje grožđe. U lekovite svrhe koristi se samo kora, koja je tamnosiva sa prepoznatljivim belim, poprečnim linijama.

Sadrži tanin, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona.

Kora pomaže kod hroničnog zatvora, nadutosti, pritiska i bola u crevima, slabog pamćenja, omaglice, pritiska u glavi, bolova u očima zbog slabijeg vida, vodene bolesti, a takođe povoljno deluje na proticanje žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi i obloge protiv hemoroida, protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.

Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Sa debljih grana iseku se „trake“ duge oko 30 centimetara i odmah zagrevaju na 110 stepeni barem jedan sat, a potom da suše najmanje godinu dana. Nedovoljno obrađena i pripremljena kora krušine može da ima štetno dejstvo i ne sme da se koristi za pravljenje čaja.

Napomena: Plodovi krušine su otrovni! Ako se jedu, izazivaju povraćanje, a u većim količinama i teže trovanje. Nezreli imaju crvenkastu boju, a zreli su crnoljubičasti. Sazrevaju u avgustu i septembru. Tada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.

Oprez:

Čaj od krušine ne sme da se pije tokom trudnoće i dojenja, niti sme da se daje deci mlađoj od 12 godina.


RECEPTI

Spas od hemoroida

- 35 g suve kore krušine

- 10 g kima

- 10 g kore pomorandže

- 10 g kamilice

Usitniti kore krušine i pomorandže, pa dodati kim i kamilicu. U pola litra proključale vode dodati 3 kašike ove mešavine, poklopiti i kuvati 3 minuta na tihoj vatri. Kada se ohladi, zasladiti medom i piti tokom dana (u 3-4 doze).

Protiv hroničnog zatvora

- 20 g suve kore krušine

- 20 g ploda pasdrena

- 20 g slatkog korena

- 20 g rizoma pirevine

- 20 g plodova sene

Dve kašike mešavine kuvati 15 minuta u pola litra vode, ostaviti preko noći, ocediti, zasladiti sa 4 kašike marmelade (ili pekmeza) od šljiva i podeliti u dve doze. Prvu popiti ujutru a drugu uveče, posle jela.

Za mršavljenje

- 100 g suve kore krušine

- 10 g korena selena

- 20 g cveta i lista maslačka

- 10 g sladića

- 10 g zečjeg trna

- 10 g plodova pasdrena

- 10 g plodova sene

- 10 g lista vinove loze

Sve sastojke usitnite i u pola litra vode dodajte 3 kašike mešavine. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Kada se prohladi, procedite i nezaslađen popijte u tri doze posle jela.

Ispiranje žučne kese

- 15 g suve kore krušine

- 15 g trave ive

- 15 g podubice

- 15 g petrovca

- 15 g matičnjaka

- 15 g nane

- 10 g trave ruse

Dve kašike ove mešavine popariti sa 4 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti celu noć, ocediti i piti dva puta dnevno, pre doručka i pre večere.

Kad izostane menstruacija

- 15 g suve kore krušine

- 15 g ploda pasdrena

- 15 g rusomače

- 15 g rutvice

- 15 g hajdučice

- 15 g kamilice

- 10 g korena omana

Sa 4 dl ključale vode popariti dve kašike mešavine, poklopiti i ostaviti preko noći. Ocediti i piti šolju pre doručka i pre večere.

Da jetra bolje radi

- kašika suve kore krušine

- 2 kašike hrastove kore

Sastojke umešati u litar ključale vode i kuvati 10 minuta, pa ostaviti da se prohladi. Proceđen čaj podeliti na tri dela i piti pola sata pre jela.