Svaka peta Britanka starosti između 35 i 44 godine ima problem sa začećem, pokazuje novo istraživanje sprovedeno na više od 15.000 muškaraca i žena starosti između 16. i 74. godine.

Istraživači su ustanovili da 17,7 odsto dama starijih od 35 godina ne može da ostane u drugom stanju, iako to pokušava godinu dana, što se smatra definicijom neplodnosti. Kada je reč o ukupnom procentu žena koje ne mogu da zatrudne, ima ih 12,5 odsto. Problem sa začećem imaju i žene koje su se kasnije skrasile, imaju univerzitetsku diplomu i dobro plaćene poslove.

Kad je reč o muškarcima, 14,9 odsto pripadnika jačeg pola starosti 35 do 44 godine ima problem sa začećem, kao i 14,5 odsto muškaraca od 45-54 godine. Ukupan procenat muškaraca koji se bore sa neplodnošću ima 10,1 odsto.

Ovaj problem inače pogađa svaku osmu ženu i svakog desetog muškarca. Ali skoro polovina njih ne traži pomoć, zbog sramote, straha da će biti obeleženi kao sterilni, brige zbog cene tretmana ili nesposobnosti da prihvate problem. Pomoć češće traže muškarci i žene zaposleni na višim pozicijama.

Takođe, žene starosti 50 godina i mlađe koje su se suočile sa neplodnošću češće su patile od depresije i bile nezadovoljne seksualnim životom. Na razvoj depresije kod muškaraca činjenica da nemaju potomke nije imala uticaja.