OSOBAMA koje imaju hiperfunkciju štitaste žlezde savetuje se da se pridržavaju principa pravilne ishrane, koji podrazumevaju da se kalorijski unos ujednači sa potrošnjom energije.

Zbog toga se, kada štitasta žlezda postane hiperaktivna i stvara veliku količinu hormona, preporučuje veći broj obroka. I da u ishrani budu zastupljene sve grupe namirnica, a posebno proteini, kako bi se obezbedilo očuvanje mišićne mase tela.

Osobe s hipertireoidizmom lako mršave budući da im se bazalni metabolizam povećava. Kao normalni odgovor organizma javlja se pojačani apetit, jer telo nastoji da kompenzuje povećanu potrošnju energije.

Preporučuje se hrana koja koči sintezu hormona štitaste žlezde: kupus, brokoli, karfiol, kukuruz, slatki krompir, soja, kikiriki, breskve i kruške.

- Hiperfunkcija štitaste žlezde dovodi do nervoze, poremećaja sna, podrhtavanja ruku, osećaja ubrzanog rada srca, pa je preporuka da se u potpunosti izbace stimulansi poput kafe, čaja i napitaka sa kofeinom - savetuje dr Danijela Ristić Medić iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za Medicinska istraživanja u Beogradu. - Vitamini B kompleksa i esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u funkciji štitaste žlezde, pa se preporučuje dodatak pivskog kvasca i odabir hrane bogate esencijalnim masnim kiselina (svakodnevno uzimanje jedne supene kašike hladno ceđenog ulja i punu kašiku mešanih mlevenih sirovih semenki lana, golice, suncokreta i susama).

Proso, heljda i ječam su bogati magnezijumom i dijetnim vlaknima i preporučuju se kao komponenta hrane kod hipertireoidizma. Morska hrana i proizvodi iz mora (riba, školjke, morske alge) sadrže veliku količinu joda i moraju se izbegavati. Neophodno je da pacijent bude upoznat koji preparati sadrže jod i da vodi računa o pravilnoj ishrani i izbegava tzv. brzu hranu i polupripremljene, industrijski obrađene namernice.

Nepoželjna hrana iz restorana Savetuje se izbegavanje ishrane u restoranu, jer, iako se u restoranima često koristi nejodinarana so, nije uvek moguće znati da li određeni restoran koristi baš jodiranu ili morsku so. Ishrana pacijenta sa hipertireoidizmom zasniva se na pridržavanju osnovnih preporuka za pravilnu ishranu, a u zavisnosti od simptoma bolesti, korisno je da se pacijent uvek konsultuje sa lekarom o individualnim potrebama za unosom pojedinih nutrijenata i vrsti dijete koju će da sprovodi.

- Neophodan je i oprez sa pekarskim proizvodima koji sadrže jodne aditive za održavanje mekoće i vlažnosti peciva (beskvasna testa ne sadrže ove aditive) - napominje dr Ristić Medić. - Upotreba štitaste žlezde govečeta u pripremi pljeskavica u SAD dovela je do pojave posebnog kliničkog stanja koje je označeno kao „hamburger tirotoksikoza“. Biološke boje, naročito crvena, narandžasta i braon, koje su dozvoljene za upotrebu u prehrambenoj industriji, sadrže dosta joda.

U pripremi za skeniranje ili lečenje radioaktivnim jodom od bolesnika se zahteva da budu na dijeti sa malo joda dve do tri nedelje kako bi se lakše sproveo dijagnostički ili terapijski postupak. To znači da se isključuju namirnice koje sadrže velike količine joda - više od 20 mikrograma po serviranju. U pripremi hrane može da se koristi nejodirana so. Na pakovanjima soli vidno su ispisane oznake o jodizaciji i sadržaju joda.

- Pirinač se razlikuje u sadržaju joda tako da ga treba koristiti samo u ograničenim količinama - napominje naša sagovornica. - Može se pokušati i sa izbacivanjem mlečnih proizvoda iz ishrane na neko vreme, jer ispitivanje bilo koje vrste mlečnih proizvoda pokazuje primetne, a nekada i velike količine joda. Dijetu sa malo joda čine sveže namirnice koje su sa malim sadržajem masti i niskokalorične. Sveže voće i voćni sokovi, zatim sveže povrće ili smrznuto bez dodatka soli (izbegavati leguminoze kao što su pasulji, sočivo, i proizvodi od soje). Najviše do 100 g dnevno svežeg mesa, kao što su piletina, junetina, jagnjetina i govedina dozvoljeno je u dijeti sa malim sadržajem joda.

Važno je napomenuti da celi komadi mesa sadrže manje joda od mlevenog mesa. Najviše do četiri obroka dnevno hleba i testa, zrnaste hrane i cerealija dozvoljeno je u dijeti sa malim unosom joda. Dozvoljen je kakao u prahu i neke crne čokolade, sušeno voće, med i džem. Mogu se koristiti neposoljeni beskvasni krekeri i pirinčani kolači, bademi, orasi, indijski orasi i nesoljeni kikiriki i kokice.