U organizaciji lokalne samouprave, Udruženja građana „Gočki krug“, Turističke organizacije Vrnjačke Banje, i uz podršku ovdašnjeg Sportskog i Avanturističkog centra, na Goču poviše Vrnjačke Banje održana je prva manifestacija „Dani šumskog velnesa“.

P
romociju staze za šetnju i trčanje u dužini od 2,1 kilometara uveličali su poznati atletičari, maratonci, naša Olivera Jevtić i Stenli Kiprut iz Kenije, uz učešće više od 100 vrnjačkih osnovaca i srednjoškolaca, ljubitelja prirode, zdravih stilova života i rekreacije. Za njih je organizovana šetnja koja je uključila „kupanje” u šumkom vazduhu, a za zainteresovane i branje i degustacija jestivih samoniklih biljaka i šumskih plodova.

PRIRODA – KLjUČ USPEHA - Ključ mog uspeha i duge karijere je upravo druženje sa prirodom, naročitio na nadmorskim visinama poput ove na Goču. Ovde su idealni uslovi za pripreme sportista, ali i za sve one koji žele da dišu punim plućima i uživaju u čistom, planinskom vazduhu i netaknutoj prirodi – rekla je ovom prilikom Olivera Jevtić koju, kako kaže, uskoro očekuje „borba“ za ispunjenje norme za predstojeće Olimpijske igre.

- U brojnim istraživanjima širom sveta, a najviše u Japanu, u vezi zdravstvenih efekata „kupanja“ u šumskom vazduhu, navodi se da ono utiče značajno na smanjenje krvnog pritiska, srčani ritam, nivoe kortizona i aktivnosti simpatičkog nervnog sistema, pa je naša želja da promovišemo Goč kao mesto zdravlja – kaže jedan od inicijatora manifestacije Rodoljub Džamić iz UG „Gočki krug“.

- Zbog svih karakteristika, Goč se preporučuje anemičnim osobama, onima koji imaju slab imunitet, svima koji su izloženi svakodnevnom stresu i kojima je potreban odmor, mir i priroda. Ova planina je pravi mali raj na zemlji koji će svakoga preporoditi.

Ovdašnji turistički poslenici ističu da se Goč nalazi na svega 11 kilometara od centra Vrnjačke Banje, i da sa svojih 1.000 metara nadmorske visine pruža idealne uslove za oporavak svih onih koji imaju problema sa bolestima modernog doba, tako da sve veći broj gostiju otkriva blagodeti ove planine.

- Šume Goča su naše more, i to more gde se možete kupati u čistom šumskom vazduhu. Tamo nemamo hotele sa pet zvezdica, ni moderne autoputeve, nemamo ni razvijenu industriju, ali imamo bar jednu komparativnu prednost - prirodne lepote i šume sa pet zvezdica - poručuje Ivan Trifunović, direktor vrnjačke Turističke organizacije.