LOZNICA je destinacija za interesantan vikend. U ovom gradu se održava jedan od najlepših festivala Lilalo, kada se pale baklje uoči Petrovdana. Tokom letnjih meseci varoš je lepo uređena, a veliki gradski park i pešačka Ulica Jovana Cvijića su pravo mesto za predah i šetnju.

10.00

Tršić je od Loznice udaljen samo sedam kilometara, a centralna proslava Vukovog sabora održava se u septembru, u nedelju uoči Male Gospojine. Ovaj kompleks (ulaznica je 150 dinara) može da se poseti tokom cele godine i vide crkva brvnara, vajati, kaligrafska radionica, Muzej jezika i pisma...

11.00

Vuk Karadžić se školovao u manastiru Tronoša (ulaznica u muzej 100 dinara), koji je kralj Dragutin osnovao 1317. godine. Ispod manastira se nalazi kapela Svetog Pantelejmona sa česmom Devet Jugovića.

13.00

U centru Loznice se mogu videti spomenici Vuka Karadžića, Jovana Cvijića, Filipa Višnjića i Stepe Stepanovića. Cene u kafićima i restoranima pešačke zone su pristupačne, pa dve osobe mogu da ručaju za 1.000 dinara.

Pročitajte još - TURISTI HRLE U RODNO MESTO OCA NAŠE PISMENOSTI:Vukov Tršić kao pre

14.00

Galerija Miće Popovića nalazi se u Loznici, a mogu se videti dela i lični predmeti umetnika, koje je poklonio rodnom gradu. Kuća u kojoj se nalazi stalna postavka slika je bila porodična kuća Marijana Katića, podignuta 1878. godine i izgrađena je u duhu istorizma sa klasicističkim i dekorativnim elementima romantizma.

15.00

Muzej Jadra je smešten u lepoj zgradi na uglu dve ulice, a u prizemlju se nalazila prva apoteka u Loznici. Postavka predstavlja Mali Zvronik, Ljuboviju, Krupanj i Loznicu, a ulaznca je 150 dinara.

16.00

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice nalazi se u centru Loznice u nekadašnjem utvrđenju "Loznički grad". Podignuta je 1873. godine, a u porti se održava festival "Lilalo" uoči Petrovdana.

Pročitajte još - Tršić: Čarobna slova u krasnopisu

17.00

Poseta Loznici ne bi bila potpuna a da se ne posete dva najvažnija spomenika iz Prvog svetskog rata, gde su se odigrale ključne bitke. Gučevo se nalazi na putu ka Banji Koviljači, a spomen-kosturnica Tekeriš ka Beogradu.

18.00

Blizu Loznice je Drina sa najpopularnijom Žićinom plažom, ali i "Sunčana reka". Odmor se može produžiti u Banji Koviljači ili nekom od seoskih domaćinstava.