NE postoji nijedan razlog da se letovanja za Egipat otkazuju! Kompanija "Lufthansa" već je vratila redovan let za Kairo, a "Britiš ervejz" će to uraditi za nedelju dana. Ni srpsko Ministarstvo spoljnih poslova nema preporuku ili zabranu da se ide u Egipat i da je tamo nije sigurno.

Ovako za, "Novosti", Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava iznenadnu odluku vodećih svetskih avio-prevoznika da privremeno obustave sve letove za Kairo. Njihov zvaničan razlog bio je "sigurnost posade i putnika".

Pročitajte još - Doktor Marko Lens: Dokazao sam da Srbi nisu građani drugog reda

- Turoperateri i osiguravajuća društva podigli su tenziju u Engleskoj i Nemačkoj, jer prvi pokazatelji govore da su Grčka, Italija, Turska i Španija kao destinacije pale, a da je veliko interesovanje za odmor u Egiptu - kaže Seničić. - To je sada pravi marketing, da se skrene pažnja sa te destinacije. Ne postoji nijedna indicija da se nešto promenilo u odnosu na pre nekoliko meseci. Niko ne može da predvidi terorističke napade i uvek i svuda nešto može da se desi. Ljudi koji su tamo normalno letuju, sezona je više nego dobra i svi su zadovoljni. Ne treba niko da brine.

Građani koji žele da otkažu aranžman, obašnjava Seničić, mogu da dobiju novac jedino ako Ministarstvo inostranih poslova zabrani putovanja ili kada se proglasi vanredno stanje u nekoj zemlji. Čak i kad postoji preporuka da se negde ne ide, to nije dovoljan osnov da se vrati novac.