KRUŠEVAC - Jedinstven Avantura park od petka je novi sadržaj na planini Jastrebac, koja je, iako na tek 20.-om kilometru od Kruševca, sve do nedavno bila skoro zaboravljena turistička desetinacija. Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacije uložilo je 25, a grad Kruševac 12 miliona dinara za izgradnju novih sadržaja na izletištu.

Čak 120.000 vaučera izdato je u okviru ovogodišnje kampanje letovanja u Srbiji, od čega 4.000 u Rasinskom okrugu. Skoro izvesno, mnogi će biti iskorišćeni na Jastrepcu.
- Moj prvi utisak je da je ovo ne samo najšumovitija planina u Srbiji, već možda i na Balkanu, to je i planina sa ogromnim potencijalom- iznosi Rasim Ljajić, ministar turizma, koji je otvorio sezonu na novom “zip-lajnu” dugačkom 150 metara iznad veštačkog jezera. - Ovo je početak jednog dugog procesa, neće to biti nimalo lako, budući da su iza nas decenije potpune devastacije planine. Otvorena je perpektiva Jastrepca kao nove turističke destinacije, Naš zadatak je da u ovoj fazi vratimo epitet turističkog izletišta, kao i da iskoristimo četiri top destinacacije u blizini Kopaonik, Vrnjačka Banja, Niš i Sokobanja.

Ministar dodaje da je prednost Kruševca i Jastrepca izvesno buduća izgradnja Moravskog koridora, a najavljeno otvaranje 12 novih linija sa Aerodroma “Kostantin Veliki” u Nišu otvara dodatne mogućnosti. U Korporaciji “Trajal” iz Kruševca pod čijim okriljem radi “Jastrebac Lejk Rizort” i novi Avantura park podvlače da su od početka verovali u povratak turista na ovu planinu.- Otvaranje Avantura parka samo je jedan od koraka u daljem razvoju, jer mi smo napravili jedan dugoročan plan i nadam se da ćemo nastaviti da ga realizujemo, a naš cilj da Jastrebac ponovo bude bitna turistička destinacija u regionu - ocenjuje Miloš Nenezić, generalni direktor “Trajala”.

Sadržaji Avantura parka protežu na dva nivoa, a pored žičare, na raspolaganju su i veštačka stena visoka 10 metara, dečije igralište, tobogani, društvene igre u prirodnoj veličini.

- Park je ima najširu namenu, samo postoji donja granica starosti, a to su deca od pet godina - predočava za “Novosti” Nebojša Milojević, rukovodilac parka. - Sistem je napravljen tako da opasnosti nema, jer jednostavno ne možete da padnete.
Iskusni planinari, koji su ostajali verni Jastrepcu i u godinama kada je bio zaboravljen svedoče da je park sjajna inicijativa.


- Sećam se planine od pre 30 i više godina, tu smo dolazili oduvek - kaže za “Novosti” Dragoslav Gogić, poznati kruševački planinar i novinar. - Planina ima preko 10 vrhova iznad 1.300 metara, čistu vodu i izvore na svakom koraku, kao i jedinstvenu lepotu, koja se pre svega ogleda u bogatim šumama.

KRUŠEVAC RAZVIJA TURIZAM

KRUŠEVAC je rešen da povrati turiste, a u rukovodstvu grada podvlače da je su u ponudi i Ribarska Banja, Mojsinjske polanine sa 70 manastira i crkava, kao i na desetine drugih atraktivnih lokacija u gradu i okolini. Vesna Lazarević, zamenik gradonačelnika predočava da se radi na spajanju jastrebačkog i ribarskog kraja, jer je u toku gradnja važne saobraćajnie od 2,3 kilometara.Podvlači da je prilikom gradnje parka, Jastrebac ostao skoro netaknut,kako se ne bi poremetila ravnoteža u prirodi.

PLANINA

VISORAVAN gde je smešten Avantura park prostire se na oko 60 metara nadmorske visine.Ceo Jastrebac ima izuzetnu klimu, dosta osunčanih dana. Odlikuje se listopadnom i četinarskom šumom i stanište je belih breza. Planina nudi i korisne šumske plodove posebno pečurke i lekovito bilje. Najviši vrhovi su „Đulica“ 1491 m i „Pogled“ 1481 m. Idealan je za planinare, izviđače, bicikliste i sve one koji bi da zaborave gradsku vrevu. Za planinu se vezuju brojne legende, pa i ona koja govori o poreklu nastanka njenog imena, po jastrebu koji je svio gnezdo na vrhu.