TOPLA dobrodošlica, ukusna hrana, noćni provod u Beogradu i lekovite banje - to je dobitna kombinacija kojom Srbija može da privuče ruske turiste.

Grupa ruskih turoperatera danima je obilazila Srbiju, a posebno su ih zanimale naše banje. Videli su Prolom i Lukovsku, Bukovičku i Vrnjačku Banju.

- Ruski turisti jednom godišnje obavezno idu na more, a drugi odmor im je gradski predah ili banja, koje i danas imaju kult u Rusiji - kaže, za "Novosti", Alesija Olesja iz moskovske agencije ICS. - Najveća prednost srpskih banja je dobar lekarski kadar, a gosti vole i što imaju bogat vanpansion. Do sada sam turiste slala na kratki odmor u Beograd i trodnevne aranžmane su plaćali oko 700 evra, ali sada ću u ponudi imati i banje.

Broj ruskih turista u Srbiji uvek se nalazio među prvih deset, a od početka godine su na sedmom mestu. Iako nisu naši najbrojniji gosti, Rusi su definitivno među najboljima, jer su rekorderi u trošenju. U januaru, recimo, Srbiju je posetilo 12.563 ruskih turista, što je za 24 odsto više nego istog meseca lane. Oni su uspeli da za mesec dana u Srbiji ostave pet miliona evra, odnosno karticama su u proseku platili 400 evra. Poređenja radi, bugarskih gostiju je u januaru bilo 12.600 i potrošili su samo dva miliona evra, odnosno nisu potrošili više od 150 evra. Slično važi i za ostale, brojnije goste, kao što su Rumuni, Crnogorci ili Makedonci, kojih je bilo duplo više, a ostavili su manje od milion evra.

Pročitajte još - Putin čestitao Dan pobede

Pored ruskih turoperatera, Rusiju je posetila i novinarka Irina Buzina iz magazina "Putešestvija", koja je oduševljena prijemom.

- Prvi utisak mi je neverovatno gostoprimstvo i činjenica da se u Srbiji osećamo prijateljski je najvažnija za ruske goste - kaže Irina. - Voće i povrće je izuzetno ukusno, srpsko vino mi je pravo otkriće, a Beograd ima odličan noćni provod. Dopada mi se centar grada i mnogo nam znači što ima ruskih spomenika, jer se zaista osećamo dobrodošlo.

Naredna velika grupa ruskih turista stiže 9. maja za Dan pobede.

Pročitajte još - Rusi bi rado u Srbiju

VIZNI REŽIM PREDNOST

RUSKI turisti u poslednje vreme dosta dolaze u sopstvenoj režiji, "skoknu" do Beograda, jer im nije potrebna viza.

- Agencije više rade korporativne goste - kaže Milica Veselinović iz "Glob metropolitena". - Grupa, koja 9. maja dolazi u Beograd, želi da vidi kako mi slavimo Dan pobede i organizujemo im odlazak u Ruski dom, kao i izlet do Manasije. Obožavaju našu prirodu, a Uvac im je nestvarno mesto.