Kada razmišlja o letovanju na Kipru, većina ljudi zamišlja kupanje na plaži ili u bazenu, na toplom suncu, do kojih dolaze obuveni u lagane japanke, sa možda nekom zanimljivom knjigom i mlekom za sunčanje u torbi za plažu. Retko ko zna da ova divna mediteranska zemlja ima u rukavu zadivljujuću kulturu, mnoštvo interesantnih mogućnosti za aktivan odmor i božanstvene predele.


Na jugozapadnoj obali Kipra smešteno je malo mesto Pafos, ali od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja i izuzetne lepote. Da li možete da zamislite kako izgleda mesto u kome se, po legendi, rodila grčka boginja ljubavi i lepote, Afrodita? Poseta Pafosu nije samo prilika da plivate na talasima iz kojih se rodila ova lepa i intrigantna junakinja grčke mitologije. To je prilika da se odmorite u odličnim klimatskim uslovima gde se mešaju primorski i vazduh sa planine Trodos. To je i prilika da upoznate i druge lokalitete ovog šarmantnog ostrvskog gradića, poput Dionisove ili Tezejeve kuće, poput Kraljevske grobnice, gde zapravo i nisu sahranjivani vladari, ali je u potpunosti zavredila svoje ime, zatim tvrđavu koja je svojevremeno bila zatvor, kao i druge brojne antičke znamenitosti koje će vam se zasigurno dopasti, kako izgledom, tako i legendama koje iza njih stoje. Pafos je i prilika da uživate u kvalitetnom crvenom vinu širaz ili tradicionalnom alkoholnom piću – zivania. Ukoliko ste poklonici kupovine one vrste robe koja je za neko mesto dokazano kvalitetna, ne propustite da u Pafosu pazarite neki komad garderobe od kože ili čipke.

Samo kilometar i po od Pafosa, evropske prestonice kulture 2017. godine, nalazi se luksuzan i po svemu izuzetan hotel Elysiym 5*. Simboličnog imena, svakako povezanog sa istorijom mesta, ovaj raskošan objekat pleni prvim utiskom spolja, ali ništa lošiji utisak ne ostavlja ni unutrašnje uređenje, usluga i gostoljubivost osoblja, kao i prefinjen asortiman pića i hrane.

Već sam Pafos je oaza po sebi, a mala peščana uvala u kojoj se ušuškan i spokojan smestio hotel Elysiym je oaza u oazi. Uživaćete u miru i tišini, nežnim zvucima talasa i vetra u palmama, koji blago rashlađuje kožu punu sunca. Na vama je da se odlučite da li ćete koristiti uslugu punog pansiona i prepustiti se u potpunosti odmoru, ili pak želite da upoznate i gastronomske znamenitosti Kipra u nekom od brojnih, i ne zaboravimo reći, odličnih restorana u “Kato” ili “Ktimo ” Pafosu (dva dela grada, donji i gornji), pa ćete se odlučiti za polupansion ili noćenje sa doručkom. Za ljubitelje mediteranske kuhinje, preporuka je restoran Zafron, dok za one kojima je draži ukus orijentalne hrane, odličan meni ima restoran Apmene. Svakako, gosti se mogu i odlučiti za jedan od pet a la carte restorana u okviru samog hotela. Osim spomenutog, hotel ima i dva bazena (otvoreni i zatvoreni), kao i dva teniska terena, fitnes i aerobik centar, spa centar, biblioteku i prostoriju za igranje šaha.
Agencija „1 A Travel“ iz godine u godinu nudi veliki izbor predivnih hotela, pa je naš savet da izaberete onaj koji je baš po vašoj meri, a da bi vaš odmor bio što pristupačniji, preporučujemo da iskoristite sajamske popuste koji traju još samo ove nedelje!

(PR)