ŠETNjA lepom Gospodskom ulicom, vožnja dajakom, izlet na Kozaru, ulazak u Crkvu Hrista Spasitelja, kao i osveženje banjalučkim ćevapom i “crnim đorđem” - pet su atrakcija koje obavezno treba doživeti u Banjaluci.

Gospodska ulica zvanično nosi ime Veselina Masleše, publiciste i revolucionara, a u neorenesansnim zgradama se nalaze brojne radnje i najbolje se oseća duh grada, pa razgledanje treba ovde započeti. Većina turista poseti jedini na Balkanu Muzej lutaka, ali je zanimljiv i Muzej Republike Srpske, koji čuva 30.000 predmeta iz istorije ovog kraja, ali i kolekciju predmeta sa Fidžija.

Pročitajte još - Kovač i Ljajić: Unaprediti turizam zajedničkim projektima uz Drinu

Do tvrđave Kastel stiže se pešice, jer se nalazi u centru grada i važi za jednu od najstarijih na Balkanu. Kastel, u kojem se leti održavaju koncerti, kompletno je obnovljen i druga je atrakcija koju obavezno treba videti u Banjaluci. Tu se nalazi i spomenik Safkadi, banjalučkoj Juliji i nesrećnoj ljubavi. Prestonica Republike Srpske ima 35 kilometara drvoreda, lepe crkve, čuvene restorane i ukusnu hranu.

Banjalučki ćevap je najpoznatiji brend ovog grada i treća obavezna atrakcija. Pravi se u pločicama, peče na roštilju na ćumur, seče na rebarca i služi u lepinji, a najukusniji su kod Đuzela koji ih je služio Titu i Noletu. Ćevap se “zaliva” pivom “nektar” ili, još ukusnije, “crnim đorđem”.

POVOLjNE CENE ZA 25 evra može da se nađe polupansion u Banjaluci, ali je noćenje u privatnom smeštaju oko 10 evra, jer je 1.000 kreveta registrovano. Hrana je u Banjaluci jeftina, pa su čorbe 1,5 evro, a čitav kotur trapista može da se kupi za 12 evra. Vožnja dajakom je 10 evra. Inače, Banjaluka je od Beograda udaljena 3,5 sata vožnje.

Iako postoji i rafting Vrbasom tokom kojeg se prolazi kraj srednjovekovnih tvrđava Zvečaj i Grebe, kamenog mosta, izvora i pećina, turisti više vole vožnju dajakom, čamcem kojim se upravlja motkom.

- Dajak je prema legendi napravio div sa Vrbasa, a mi smo za ovu sezonu pripremili tri nova pristaništa - kaže Zoran Sanković iz Turističke organizacije Banjaluka. - Vožnja dajakom košta od 10 evra, a u čamac može da stane do pet osoba i to je četvrta atrakcija koju treba doživeti.

Od proleća kafići kraj Vrbasa puni su gostiju, a pošto je reka hladna poseban doživljaj su skokovi sa Gradskog mosta koji su opasniji od skokova u Mostaru.

Peta atrakcija Banjaluke je i Crkva Svete trojice koja je, u vizantijskom stilu izgrađena 1929. godine, pa oštećena tokom nacističkog bombardovanja i obnovljena 2004. godine i sada nosi ime Hrista Spasitelja. Građena je crvenog i žutog travertina, fasada je ukrašena mermerom sa Sardinije, pozlaćena kupola po ruskoj tehnologiji, a zvona su izlivena u Inzbruku. Nalazi se pored Banskog dvora u kojem je kancelarija predsednika RS.

Čuveni manastir trapista Marija Zvijezda slavi 140 godina postojanja, a može se posetiti i u radnji kupiti sir.

Kozara je od Banjaluke udaljena samo 50 kilometara, a Nacionalni park je fantastično mesto za vikend odmor i opuštanje od gradskog života. Ovde se nalazi hotel “Monument” 4*. Tri vrela reke Sane koji se spajaju kod Šipova su poseban doživljaj, jer turisti leti ovde mogu da se kupaju. Ušće Sane u Unu je još zanimljivije, jer ova reka važi za jednu od najčistijih u Evropi, a na rečnoj adi je smešten Stari grad.


Kozara je “mitska planina”, a na vrhu Mrakovica nalazi se čuveni Spomenik revoluciji posvećen žrtvama iz 1942. godine koje su pale tokom bitke za Kozaru, ali je i 50.000 civila poslato u Jasenovac. Spomenik je na blagom uzvišenju, visok je 34 metra i ima savršenu akustiku.

Pročitajte još - Banje najznačajni turistički proizvod Srpske

- Spomenik odlično održavamo, kao i sve što je vezano za našu istoriju - kaže Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije Republike Srpske. - Kozara je idealno odredište za porodice zimi, jer su padine za skijanje blage i savršene za decu, a ima i noćna staza. Fantastična je u proleće jer se budi priroda, mogu da se voze bicikli i koristi adrenalin park. Odlična je i leti, jer posetioci mogu da se kupaju i provode vreme na šetačkim stazama u zelenilu.

Eko-centar Ljekarice nalazi se između Banjaluke (udaljen 40) i Prijedora (30 kilometara), a naročito je posećen tokom leta, jer posetioci mogu da se kupaju u 10 jezera sa čistom vodom.