OSNOVAN pre dva milenijuma, Lion kao treći po veličini grad u Francuskoj ima mnogo toga da ponudi turistima. Lion mnogi nazivaju mali Pariz, jer može da se takmiči sa francuskom prestonicom, a ima i repliku Ajfelovog tornja! Iz Pariza se stiže za dva sata brzim vozom.

10.00

Najveći pešački trg u Evropi je La plas Belkur, zauzima šest hektara i u centru se nalazi spomenik Luju 14, ali i Malom princu i Sent Egziperiju. Gradska skupština se nalazi na Trgu Tero, kao i fontana Batoldi koja simboliše Marijanu (Batoldi je uradio i Kip slobode) i Muzej lepih umetnosti.

11.00

Muzej lepih umetnosti nalazi se u dvorcu iz 17. veka i jedan je od najvećih u Evropi. Za publiku je otvoren davne 1803. godine i u 70 soba turisti će uživati istražujući antikvitete, slike, numizmatičke kolekcije. Utorkom je zatvoren.

Pročitajte još - Samostan i turistima otvara vrata

12.00

Stari Lion je najveća gotska celina Evrope i u njemu se treba “izgubiti”, šetati ulicama i potražiti restoran koji je sigurno jeftiniji nego u Parizu. Centar je pod zaštitom Uneska, većina zgrada je iz 12. veka i u njemu se nalazi Sent Antoan, po mnogima najlepša pijaca u Evropi.

14.00

Srce Liona nazvano “Preskil” okružuju dve lepe reke i četiri uređena keja. Prelepa arhitektura se najbolje može videti krstarenjem Saonom i vodi do ušća u Ronu.

16.00

Deca će uživati u Muzeju minijatura i bioskopa, jer su upravo u ovom gradu Ogist i Luj Limijer izmislili kinematografiju. Ovaj muzej mašte obavezno treba posetiti, jer je prilika da se vidi kako radi svet iluzija i specijalnih efekata.

17.00

Lion je već pet vekova čuven po proizvodnji svile, a u Kući kanuta (lionski svilarski radnici) može se videti kako se proizvodi ovaj luksuzni materijal.

18.00

Ukoliko je vreme lepo, vredi posetiti Rimski teatar koji je najstariji u Francuskoj, a leti se u njemu izvode predstave i održavaju koncerti.