DRŽAVA bi uskoro mogla da odobri dodatna sredstva za program vaučera, kojima se podstiče razvoj domaćeg turizma. Naime, kako je najavio ministar turizma Rasim Ljajić, biće podnet zahtev za nova sredstva iz budžeta, jer je za manje od dva meseca podeljeno 38.886 vaučera za dotirani odmor, što je 3,5 puta više nego prethodne godine.

Prema rečima Ljajića, ukoliko bi se ovaj trend prijava građana nastavio, ostalo bi se bez dodatnih sredstava i akcija podela vaučera bila bi prekinuta već u maju.


PROČITAJTE JOŠ: "Planula" već trećina vaučera

- Akcija podele vaučera ima višestruki značaj za razvoj domaćeg turizma, ne samo zbog rasta turističkog prometa, već i zbog produžetka sezone i oživljavanja manjih turističkih destinacija širom Srbije - istakao je Ljajić. - Građanima je trenutno na raspolaganju 1.109 ugostiteljskih objekata, što je za 49 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Inače, jedna od glavnih mera koje država sprovodi kako bi razvila domaće destinacije, jesu upravo vaučeri, u vrednosti od 5.000 dinara. Vaučere mogu da dobiju građani Srbije, tačnije određene kategorije, i odmor moraju da provedu u Srbiji. Ove godine iz budžeta je izdvojeno sredstava za 80.000 vaučera. U 2018. u prvi mah je podeljeno 80.000, a kasnije je dodato još 20.000 vaučera. Moguće je da će ovakav scenario biti i ove godine.

Kao i prethodnih godina, najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Prolom banja. Lukovska banja, Zlatibor, Ribarska banja, Sijarinska banja, Divčibare... Među glavnim promoterima domaćih destinacija, kako stranim tako i domaćim turistima, svakako je Turistička organizacija Srbije.

- Na nedavno održanom Sajmu turizma bilo je veliko interesovanje za multimedijalnu sobu koju smo postavili, ali su se informisali o destinacijama i novoj elektronskoj brošuri, koja je prvenstveno namenjena promociji istorijskog nasleđa u Srbiji - ispričala nam je Marija Labović, direktor TOS. - Naša zemlja je sve više prepoznata od stranih i domaćih gostiju, pa se taj broj prošle godine skoro izjednačio. Inostrani turisti na prvom mestu biraju Beograd i on jeste u tom smislu najatraktivnija destinacija. Ali je sve više onih koji se odlučuju za aktivan odmor i boravak u prirodi. U fokusu će biti i Novi Sad, kao evropska prestonica mladih u 2019. godini. Domaći turisti najviše se odlučuju za neke od naših banja ili planinskih centara.

Kako nam je ispričao Obrad Pavlović, iz Turističke organizacije Bajine Bašte, hoteli "Omorika" i "Beli bor" primaju vaučere, ali ima i dosta kategorisanog privatnog smeštaja gde se dotacije države mogu iskoristiti.


PROČITAJTE JOŠ: AVIO KARTE: Najjeftinije je vikendom

PREDELI

PEŠTERSKA visoravan, obilazak katuna u selima Tuzinje, Rasina, Kamešnica, Peštersko jezero, kanjon reke Uvac, Đavolja varoš, krstarenje Drinom, obilazak Stare planine, vodopadi Sopotnice nadomak Prijepolja - samo su neki od predela i atrakcija koje treba obavezno posetiti i doživeti.