U TEL AVIVU se radi, a u Jerusalimu moli. Ovako se u Izraelu najčešće opisuje sada već bivša prestonica zemlje - Tel Aviv. Ovo je grad bicikala, slatkiša, pijaca, hipstera, nebodera i odličnog noćnog života!

Iako zvanično više nije glavni grad Izraela, Tel Aviv je i dalje prestonica biznisa i dobrog provoda. Prelepa i odlično uređena dugačka plaža “aktivna” je tokom čitave godine, jer se od severne Baruh plaže pa sve do stare Jafe mogu svakodnevno videti stanovnici grada kako trče, šetaju ljubimce, voze bicikl, pa čak i plivaju! Barovi na plaži rade non-stop, a Izraelci na svakih sto metara mogu da popiju vodu na javnoj česmi i na vagama provere svoju težinu.


PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" NA SAJMU TURIZMA U TEL AVIVU: Beograd proglašen za najpopularniju destinaciju za izraelske turisteGrad mladih, sportski nastrojenih i biznisu okrenutih ljudi nastao je u Jafi, najstarijem, južnom delu grada. Uske uličice stare Jafe su danas veoma privlačne turistima, ne samo zato što su čuvene po brodovima koji su odavde izvozili pomorandže, već i zbog činjenice da je odavde Sveti Jovan krenuo na zapad. Pored galerija, najveća atrakcija je i buvlja pijaca na kojoj se mogu kupiti stara ogledala, nameštaj, razglednice, slike, keramika i ostala roba koju hvale izraelski i palestinski trgovci.

Jafa je “ukrašena” zanimljivim grafitima koji se protežu i na prvo jevrejsko naselje Neve Cedek, koje sada opsedaju hipsteri. Severni deo Tel Aviva izgradili su bogati Aškenazi, pa je Neve Cedek postao zapuštena mahala. Osamdesetih godina prošlog veka ponovo je postao “moderan”. Ovaj najstariji deo grada iz 1887. godine potpuno je renoviran i sada se u ovoj oazi može popiti espreso uz orijentalni šmek, a u uskim uličicama su butici sa unikatnom garderobom. Ovo je i danas kraj koji privlači pisce, novinare, slikare, kreatore, a u stanovima žive bogataši.

Ipak, nadimak “novi Soho” nosi susedni deo grada Florentin u kojem žive mladi japiji. Ovo je mešavina kultura koja je postala i centar noćnog provoda. Florentin su prvi naselili grčki doseljenici donoseći balkanske mirise i kuhinju, koji se i danas mogu osetiti u sušenom voću, orasima i ostalim poslasticama.

Izraelke na odsluženju vojnog roka

Tel Aviv je čuven po trgovini i pijacama, a Levinski je poznata po tezgama koje kao da su nacrtala dela. Jedan pored drugih nižu se šareno voće i egzotični začini, a tu su i poslastičarnice i pekare koje nude ukuse Levanta.


PROČITAJTE JOŠ: Čarobni svet slapova i reka Poljadije


Sat-kula na ulazu u Jafu, stari deo grada

IZLET DO JERUSALIMA

IZ Tel Aviva do Jerusalima stiže se za manje od sat vremena autobusom (karta je četiri evra), ali je voz bolje rešenje kada se putuje u vreme špica. Postoje četiri velike železničke stanice, ali je najzanimljivija stara HaTašana koju su bombardovali nekoliko puta.