GRČKA će i ove godine, gotovo izvesno, biti destinacija broj jedan za srpske turiste. Raste tražnja i za Turskom i Egiptom, pa su i turističke agencije najavile - povodom 41. međunarodnog sajma turizma, koji će biti održan u Beogradu od 21. do 24. februara - popuste i do 50 odsto na mnoge aranžmane. A letovanja za četvoročlanu porodicu u hotelu, usred sezone, bez 1.000 evra - nema. Gde god išli, i kako god išli.

- Sajamski popust imamo svake godine, i on će biti i do 50 odsto od cene - ispričao nam je Mirko Milanović, iz agencije "Viva travel". - Najveća sniženja biće za neke aranžmane za grčke hotele na Halkidikiju, kao i za Tursku i Egipat. Popust će moći da se ostvari tokom čitave nedelje trajanja sajma, dok sada ima "frst minit" aranžmana. Zasada smo zadovoljni prodajom, jer u odnosu na isti period prošle godine ima više prodatih aranžmana. Dobro je kada ljudi znaju kad mogu da idu na odmor, jer je sada najbolje da se uplati aranžman pošto su cene najpovoljnije.

Tako, kako su nam rekli u agenciji "Viva travel", odmor u hotelu sa četiri zvezdice, gde jedno dete do 13 godina boravi besplatno, sa svim taksama i "ol inkluziv" aranžmanom, iznosi 1.167 evra. Kada je reč o Grčkoj, u ovoj agenciji kažu da ima apartmanskog smeštaja u Nea Vrasni po ceni od 340 evra za 10 noći, početkom juna. Odmor u grčkom hotelu sa dve zvezdice, na Sitoniji, uz noćenje sa doručkom, od 10. do 20. juna, četvoročlanu porodicu će da košta 434 evra.

PROČITAJTE I: Letovanje upola cene


Sniženja daje i agencija "Sabra", a kako nam je ispričao njen direktor Vladimir Vlaho, popusti će biti do 45 odsto. Aranžmani za Grčku i Tursku imaju najviše popusta, a za one koji se odmah uplate u celosti postoji dodatni popust od pet odsto.

Na predstojećem sajmu, uz domaće agencije, biće i dosta grčkih predstavnika, pa će posetioci moći da se raspitaju za aranžmane direktno kod Grka, ali, možda, i kod samih vlasnika vila i apartmana. U Srbiji je sve više onih koji na odmor odlaze u sopstvenoj organizaciji, naročito kada letuju u Crnoj Gori ili Grčkoj. Ipak, čini se da su usluge na ovim destinacijama takođe poskupele, za bar pet odsto u odnosu na prethodne godine. Građani, takođe, često imaju nerealna očekivanja od jeftinih aranžmana, pa se nadaju luksuzu za male pare.

- Poslednjih godina prodaja letnjih aranžmana počinje već u decembru, pa se na sajam i ne čeka toliko - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Svakako, na sajmu će biti popusta od 10 do 35 odsto. Sniženja, međutim, ima i sada, i sigurno će ih biti do sredine marta. Kada je reč o samim aranžmanima, oni su poskupeli od pet do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cena aranžmana za Grčku je ostala na prošlogodišnjem nivou, a zbog veće tražnje na tržištu, letovanje u Turskoj i Egiptu je poskupelo.

VINO I SUVENIRI

UZ 41. međunarodni beogradski sajam turizma, koji će okupiti više desetina hiljada posetilaca, biće održani i 10. međunarodni sajam vina BeoWine, 15. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. sajam suvenira "Posetite Srbiju".