TURISTIČKI stručnjaci savetuju da je sada je pravi trenutak da se putuje u Brazil, Argentinu, Tajland, Indiju i Rusiju, jer je devalvacija njihovih valuta učinila da su finansijski pristupačni većem broju putnika.

Mudri i iskusni turisti odlučuju gde će putovati ne prema trenutnom raspoloženju, već biraju mesta gde je najjeftinije, a devalvacije valuta su dobar razlog da se kupi avionska karta za te zemlje. Ekonomska kriza i devalvacija lire učinila je da su mnogi na Antalijskoj rivijeri mogli da letuju za male pare. Lira je i dalje devalvirana, i to više od 30 odsto, ali su se turisti vratili, pa su i hotelijeri podigli cene. Međutim, tajlandski baht je devalvirao za 2,5 odsto, što uz i onako povoljne cene u ovoj zemlji daju dobar razlog da se odmor umesto na Mediteranu provede na Puketu ili Pataji.

Argentinski pezos je izgubio polovinu svoje vrednosti i turistička ponuda u ovoj zemlji je izuzetno povoljna. Našim turistima je daleko da otputuju u Buenos Ajres, ali nije i do Moskve. Ruska prestonica je nekada bila najskuplji grad na svetu, ali su posle devalvacije rublje od 15 odsto, cene na mnogim mestima kao i u Beogradu, a gradski prevoz je još i jeftiniji.

Indijski rupi je slabiji za devet odsto, ali je našim putnicima mnogo zanimljivija informacija da je brazilski real devalvirao za 14 odsto, jer Karneval u Riju počinje 2. marta.