TREKING idiličnom suvoborskom podgorinom od Kadine Luke,preko Slavkovice i njenih blagih kosa do vrha Rajac s njegovim rajskim pogledima, jedna je od najlepših zimskih avantura u Srbiji.

Na ovu šetnju najbolje je krenuti rano ujutro s Ibarske magistrale, odakle se preko starog metalnog mosta ulazi u Kadinu Luku. Sva napetost nagomilana tokom radne nedelje nestaje dok se hoda putem kraj brbljive rečice, kroz pastoralne seoske predele nad kojima se talasaju kupasta bela brda. Dok se oči pune svetlošću iskričavog snega i plavetnilom neba kilometri neosetno odmiču i za oko sat vremena stižete u Slavkovicu i njenu glavnu ulicu s lepim tradicionalnim srpskim kućama. Okićene snegom i ledenicama one izgledaju kao slike sa starih novogodišnjih čestitki, a nad njima se uzdiže visoki toranj katedralne crkve Svetog preobraženja, podignute 1875. na prostoru velike srednjovekovne nekropole i hrama. Samo dva kilometra odatle je još jedan važan spomenik baštine, nedavno obnovljeni srednjovekovni manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, sa dva gigantska sarkofaga u priprati, gde su po mišljenju nekih naučnika sahranjeni despot Đurađ Branković, njegova žena Jerina i sin Lazar.

Planinarska staza ka Rajcu vodi upravo pored manastira, ali pre nastavka šetnje predlažemo da svratite na jutarnju domaću kafu ili sjajan espreso, naravno s ratlukom, u kafanicu “Kod crne golubice” gde su planinari dobrodošli i gde uvek možete da dobijete korisne informacije od ljubaznih meštana. Nedaleko su i ugostiteljski objekat “Bos” (ime je naravno ispisano ćirilicom) i kafanica s neobičnog imena “Ubica mekog srca”, a tu je velika kuća za odmor Smiljanić.


Jedan od mnogobrojnih slavkovačkih potoka

Odatle je potrebno preći oko dva kilometra između lepih, starih seoskih domaćinstava i vodenica do manastira. Pored manastira nastavljate putem pedesetak metara do kaptažne kućice kraj potoka, koji treba da pređete. Odatle kroz beli šumski hodnik vodi srednjovekovni kaldrmisani drum čije se krupno kamenje oseća i ispod snega. Putokazi do Rajca su planinarske markacije i prelepi vidikovci, a tamo gde ih ne vidite obavezno pratite šumske staze koje vode udesno i naviše. Tako ćete ubrzo izbiti na asfaltni put koji vodi do planinarskog doma, od koga se za oko pola sata šetnje stiže do vrha Rajac, mesta za uživanje i dugo posmatranje igre sunca i oblaka nad prstenom srpskih planina od Podrinja do Šumadije.

Selo Slavkovica

Srednjovekovni manastir Vavedenja Bogorodice

UGROŽENA LEPOTICA

Vrh Rajac se nalazi na oko 12 kilometara od Ljiga i 10 kilometara od Kadine Luke, a od Beograda oko 100 kilometara. Od Gornjeg Milanovca deli ga oko 25 km, od Aranđelovca 45 km i oko 50 km od Valjeva.

Na Rajcu, na svoj način, mogu uživati i oni manje skloni planinarenju jer se do planinarskih domova i odmarališta na rajačkoj visoravni može udobno stići automobilom. Odatle se može ići u šetnje, na sankanje ili skijanje na još uvek devičanskoj planini. Naša je preporuka da odete na Rajac što pre i vidite ga takvog, jer novoizgrađene zgradurine već počinju da prete i ovom divnom mestu.