NAREDNE godine očekuje se veliki porast broja turista koji će na putovanja voditi svoje ljubimce, a mnogi u ovome vide i odličnu zaradu.

U SAD živi 70 miliona pasa, a toliko četvoronožaca ima i u evopskim zemljama svoje vlasnike od kojih mnogi vole da putuju i sve češće biraju odredišta na koja mogu da idu sa ljubimcima. Broj putnika koji na put vode ljubimce je drastično porastao u poslednje dve decenije. U SAD se govori o pravom “bumu ljubimaca” u turizmu, jer je lane letelo 250.000 pasa, a ove godine je broj povećan za 150 odsto!

Zbog toga će mnoga pravila biti promenjena, a prve u nizu su avio-kompanije koje planiraju da snize kriterijume, a aerodromi zaposle više osoblja koje bi brinulo da se ljubimci bezbedno ukrcaju.

Sve avio-kompanije imaju ograničenje broja pasa (najčešće samo dva) koji mogu da putuju, pa uvek treba unapred rezervisati mesto za ljubimca. Pse mlađe od četiri meseca avio-kompanije i dalje neće primati, ali će mnogi aerodromi opremiti deo za putnike sa ljubimcima. Takođe, 15 evropskih niskobudžetnih avio-kompanija prima pse, a lista će uskoro biti proširena.

Prosečna cena “karte” za psa je 60 evra, a pse primaju u kabinu ukoliko nemaju više od šest kilograma. Očekuje se da će mnoge zabrane biti “ublažene”.