Dobro došli u nežnu, snežnu bajku. Tu gde je prirodni sneg i dalje pravilo, a ne izuzetak. U utočište spokoja i adrenalina. Na padine sa kojih se prvi put spuštao čak i Pol Makartni, a legendarni "Bitlsi" zauvek utabali ove staze. Dobro došli na Alpe, čija se lepota, kao ulje na platnu, razliva unedogled. Tu gde je sneg pokrivač planinske kulise od novembra do maja, a austrijska gastronomija trijumf "plesa" tradicije i modernih ukusa. U centar izazova za skijaše i oazu sigurnosti za one koji prvi put obuvaju pancerice, staju na skije i biraju kacigu. Dobro došli u Obertauern.

Jedno od omiljenih austrijskih i evropskih skijališta, pod nedrima fotogeničnih Alpa, "potpis" je pokrajine Salzburg. Na nepunih 100 kilometara od Mocartovog grada i rodnog mesta čuvenih "mocart" kugli, stanuje prava bela čarolija. Da ćete se ovde "duboko" radovati, pre dve godine je zvanično potvrdio Ginter Ajgner, tirolski stručnjak za ski-turizam, iznevši podatak da ovdašnja "ruda" ima fascinantna 264 centimetra prosečne maksimalne visine snega. Titulu zimovališta sa najvišom visinom belog pokrivača u Austriji Obertauern ponosno brani. Ali to nije jedini adut koji već pola veka uspešno koristi. Čak i da niste zimski tip, računajte da nećete moći da odolite šarmu malog alpskog mesta čiji netaknuti predeli podsećaju na prizore iz bajke "Hajdi". Zato, pripremite skije ili sanke i otvorite srce.

Adrenalin sa 1.740 metara

Skijaška oprema i osmeh ovde su obavezan "dres-kod". Za sve ostalo će se pobrinuti čarobni pejzaži, izuzetno gostoprimljivi domaćini i lokalna kuhinja po meri najzahtevnijeg gurmanskog hedoniste. Kada krenete u osvajanje Alpa iz mesta sa 280 stanovnika, naći ćete se na tačno 1.740 metara nadmorske visine. Ali 26 savremenih "liftova", udobnih žičara i gondola, odvešće vas još dalje, više. Iz središta Obertauerna planinskim obroncima se, kao žice na točkovima velikog bicikla, šire staze sve do 2.313 metara. Pun doživljaj skijaškog života, osećaj moći i ukus slobode dotaći ćete na 100 kilometara uređenih "ski-podijuma". I koju god tačku da izaberete kao početak uzbuđenja, napravite nekoliko zamaha na skijama, evo vas opet u - centru. Jer, jedinstvena skijaška arena zvana "Krug po turama" uređena je tako da iz svakog ugla, za tren oka, stižete na početak. To je radosna vest i za one koji su već vladari izazovnih i opasnih crvenih i crnih staza, ali i za one koji se tek pripremaju da osvoje plavu. Ako ste i vi među njima, možda će vas baš Lars Vuters, instruktor skijanja od 22 godine i sa 18 godina skijaškog staža, osloboditi eventualnog straha i posle tri dana "proglasiti" skijašem. Samo mu verujte i eto vas uskoro u "klubu" ljubitelja adrenalinskog sporta.

Skijaška metropola Austrije, kako nazivaju Obertauern, ima status porodičnog i školskog ski-centra, jer je odlično organizovana za najmlađe. "Krug sa Bobijem", nazvan po maskoti mesta, veoma je popularan i prilagođen veštini i kondiciji mališana. Obertauern i inače ne štedi staze i sadržaje za decu, pa se tako sedam škola skijanja brine da ih na prijatan i bezbedan način "inficira" zimskim sportom. Mališani koji su se već "zarazili", spremni su za 60 kilometara laganih staza, pa i za onu malo opasniju u Parku bajki. Jednog dana, oni će ovde možda osvajati i najstrmije staze koje imaju karakter izazova za najbolje evropske skijaše. Ili će se opredeliti za snoubording. Tek, podeliće skijašku istoriju Obertauerna koji se tokom sezone pretvara u mesto sa 10.000 ljudi. Meštani, njih 280, standardno čekaju leto da se naspavaju, jer je bar sedam meseci sve u znaku turizma. Kod njih se život deli na onaj pre i onaj posle sezone.

Jugoslavija u malom

Deo "paketa" čarolije jednog dana u Obertauernu su sunčane pauze za ručak i kafu na 2.000 ili 2.200 metara, sa pogledom na živopisne planinske obronke. Od toga zastaje dah. I život se produžava. Kada budete pravili predah od skijanja, uz pucketanje vatrice u drvenim kolibama, imaćete samo jedan problem - kako da probate sva tradicionalna jela po preporuci. Jer, izbor je širok koliko i Alpi. Mala pomoć - ne propustite da se okrepite uz supu sa palačinkom umesto rezanaca, njoke sa lukom, stek, germ-knedlu sa makom ili štrudlu s jabukom. To je ono autohtono, baš njihovo. Vrlo je verovatno da će vam to na "našem" preporučiti kelner sa prostora SFRJ, jer ćete, ako ne u svakom, onda u svakom drugom restoranu, čuti srpski, hrvatski, slovenački ili bosanski jezik. Obertauern je tokom sezone Jugoslavija u malom, pa se Božić slavi dva puta. A ovde se inače sve nekako slavi duplo - i dan i noć.

Kada veče prigrli Alpe, pasionirani skijaši se i dalje spuštaju sa snežnih vrhova. Strast je ovde neumoljiva. Ne zna za strah i umor. Za dosta. Teško je čak i svežim skijašima da "zazvone" za kraj dnevne žurke i proglase ga - odloženim skijama i kacigama. Ali oni koji znaju kako izgleda "apre ski" u Obertauernu, voljni su da se sa staza, onako u pancericama i ski-odelu, samo "spuste" u neki od alpskih barova i produže zadovoljstvo. Jer svaka noć je ovde idealna scenografija za zabavu do jutra. Piju se cirbenšnaps - rakija od bora koji raste samo na Alpima, nazdravlja se uz kuvano vino i dobra austrijska piva, peva se na svim jezicima i čini da je svaki od njih baš naš, jer osmeh i dobra atmosfera ne poznaju jezičke barijere. U tom trenutku, neka mala i velika deca se sankaju na mesečini. Čarolija zimskog Obertauerna na prirodnom sankalištu, snežnom prostranstvu dugom 1,5 osvetljenih kilometara, prvi je noćni izbor mališana, romantika i sanjara. Ko se jednom ovde sankao pod zvezdanim nebom, večni je "talac" Alpa.


DAME NA SKIJAMA

SKIJANjE je nekada, kao i toliko drugih stvari, bilo dominantni muški izraz. Ali da su žene pokorile čak i ski-staze, podseća nas akcija u Obertauernu, u kome se svakog 30. marta takmiče samo dame na skijama.

- Cilj manifestacije je da pokažemo kako su žene u zimskim sportovima, na snegu i vetru, sada ravnopravne sa muškarcima - kaže Mario Zidler, direktor Turističke organizacije Obertauern. - Snažne dame ništa ne može da zaustavi ni u ljubavi prema skijanju.


"BITLSI" PROSLAVILI MESTO

Meštani Obertauerna ponosni su na činjenicu da su članovi "Bitlsa" vratolomne skijaške podvige pravili baš na njihovim stazama, na kojima su snimili čak i film "Pomoć". To što su engleski muzičari širom sveta pronosili dobar glas o ovom skijalištu za domaćine je idealan šlagvort za raznovrsne tematske momente koje poklanjaju gostima. Mnogi klubovi su sada bina za bendove koji, kostimirani, izvode pesme "fantastične četvorke", a Turistička organizacija i brojni hoteli izložbeni prostor fotografija popularnih muzičara na alpskom snegu. Ko se nije slikao sa kipovima "Bitlsa" u centru mesta, kao da nije bio u Obertauernu.