PEKING je spektakularan grad prelepih palata i hramova čiji duh i istoriju dugu tri hiljade godina turista, makar nakratko, može da oseti.

Možda je Šangaj veći i ima više stanovnika i čuvenu Jangce reku, ali je drevni Peking turistima daleko zanimljiviji i nalazi se na dve reke - Čaovaj i Jongding. Ova dva grada su povezana luksuznim brzim vozom G23 koji razdaljinu od 1.300 kilometara prelazi za pet sati!


PROČITAJTE JOŠ: Šta možete u Barseloni za pet evra

Sa više od 20 miliona stanovnika Han porekla, koji vole bicikle i autobuse na gas, u Pekingu je uvek gužva i posetu treba mudro isplanirati.

Prvi dan

Čuveni Trg Tjenanmen (Kapija nebeskog mira) najlepši je ujutro, jer se sva težina kineske istorije najbolje oseti na ovom ogromnom prostoru koji je idealan za fotografisanje ispred Mauzoleja Mao Cedunga, Velike dvorane naroda, Narodnog muzeja i ulaza u Zabranjeni grad.

Carska palata dinastija Ming i Ćing nalazi se u samom srcu grada, a ulaz u najveći imperijalni kompleks na svetu Zabranjeni grad “običnim” ljudima dozvoljen je tek 1924. godine, kada je postao muzej. Oko 900 žuto-crvenih objekata krije 9.999 prostorija koje je 15 godina gradilo 200.000 radnika. Karta je oko pet evra, ali ulaznica u riznice ili odaju satova dodatno se plaća. Za Zabranjeni grad je potreban ceo dan, ali uz dobrog vodiča može se “projuriti” za tri sata.

Hram neba je prelepi religiozni kompleks iz 15. veka u kojem molitve donose dobru žetvu. Sve građevine su u obliku kruga (simbol neba) ili kvadrata (simbol zemlje). Ovde je bilo sedište pobunjenika tokom Bokserskog ustanka u Drugom opijumskom ratu, a ulaznica je oko četiri evra.

Peking je i grad supermoderne arhitekture, oblakodera i tržnih centara. Ovo je i grad parkova u kojima ujutru stanovnici vežbaju tai či.

Drugi dan

Kineski zid je bio dug 8.800 kilometara, širok da se četiri konjanika mimoiđu, a nalazi se severno od Pekinga i ulaznica je oko šest evra. Izgrađen je od zemlje, peska, gline, granita, znoja i krvi. Do ove najveće građevine na svetu obično se ide do Badalonga, gde je zid najbolje očuvan, a ekskurzija uključuje i dolinu grobnica Ming i radionicu žada.

U Pekingu se nalazi i velika Kuća svile, ali treba posetiti i jezera raskošne Letnje palate, prelepog čipkanog letnjikovca poslednje kineske carice Ci Ši.


PROČITAJTE JOŠ: PRAVO JE VREME DA RAZMIŠLjATE O LETOVANjU: Iskoristite priliku za popuste na rane rezervacije čak i do 40%!

ČAJ I PATKA

PEKING je sačuvao i ušuškane hutong male pravolinijske ulice sa starim kućicama u kojima su restorani i barovi u kojima se može popiti čaj ili pojesti “pekinška patka”. Recept za patku je osmišljen u vreme dinastije Juan, a jede se uz mandarinske palačinke, krastavčiće, praziluk i sos.