OD Lisabona do Puketa i od Sinaja do Sankt Peterburga - domaće agencije ove jeseni prodaju novogodišnje aranžmane na svim meridijanima sveta.

Najveći broj autobuskih aranžmana je već prodat, a tradicionalno najjeftinije će se provoditi oni koji su za 39 evra uplatili aranžman za Budimpeštu bez noćenja. Povoljan je bio i aranžman od 49 evra koji je uključivao razgledanje i šoping u Bratislavi, kao i doček u Beču.


PROČITAJTE JOŠ:
U SUSRET DOČEKU U PRESTONICI: Nikad luđa najluđa noć

Oni koji su u prilici da sa praznikom spoje slobodne dane od 28. decembra, mogu da otputuju i do nešto daljih odredišta kao što su Toskana (109 evra) ili Švajcarska (229 evra). Tražen je i Lisabon gde može na pet dana avionom da se otputuje za 299 evra, a toliko košta i isti aranžman za Atinu.

Tokom praznika turisti mogu da vide i mesta u koja se ređe organizuju putovanja, a takva je Sevilja. Doček na Crvenom trgu u Moskvi ili Dvorskom trgu u Sankt Peterburgu je legendaran, a cena avionskog aranžmana je 359 evra.

Da naši turisti sve više putuju najbolje govori i podatak o većem broju čarter-letova koje su turističke agencije zakupile. Tako će, recimo, naši turisti čarter-letom otputovati na doček na Maltu, a paket-aranžman košta od 425 evra. Drugi će odleteti u Bari i Pulju za 342 evra. Najveće iznenađenje je, ipak, povratak Šarm el Šeika na turističku mapu srpskih putnika.

- Posle četiri godine ponovo se vraćamo u Šarm el Šeik za novogodišnje i božićne praznike - kaže Miloš Belušević iz “Kon Tikija”. - Sedmodnevni aranžmani koštaju od 399 evra, a uključeni su avionski prevoz i hotel na bazi “sve uključeno”. Provod na Crvenom moru, kao i kupanje i sunčanje za novogodišnje praznike je garantovano, kao i zanimljivi izleti.

Mnogi su se odlučili za daleka putovanja, a cene su za praznike povoljnije nego obično. Tako, recimo, aranžman za Bangkok i Puket od 12 dana košta 1.190 evra, kao i za Indiju

.
PROČITAJTE JOŠ: Zlatar leči dušu i telo 90 godina

Zanimljivo je da će grupa naših turista doček prespavati, jer 1. januara kreću put Etiopije. Ovi turisti su aranžman platili 3.380 evra, a tokom devet dana putovanja videće u Adis Abebi najstarijeg čovekovog pretka Lusi, veličanstveni grad Gondar, najsvetiji grad Etiopske pravoslavne crkve Aksum, prisustvovati božanstvenoj božićnoj ceremoniji u Lalibelu gde se nalaze impresivne crkve isklesane u steni.