METROPOLU poput Londona teško je upoznati za jedan dan, ali svakako se mogu videti najpoznatije turističke atrakcije ovog grada.

Metro je najbrži način prevoza, a karta “ojster” (košta pet funti i dopunjava se) koristi se za sve vrste prevoza.

9.00

Čuveni kula-sat Big ben se renovira i pokriven je skelama, kao i deo Vestminstera. Ipak, šetnja ovim mostom do prepoznatljivog točka London aj. Odlično je mesto za fotografisanje.

10.00

Ulaz u jedan od najvećih muzeja na svetu - Britiš mjuzium se ne plaća se, ali je i zbirka za posetioce manja nego pre, pa može da se obiđe za kraće vreme. Friz sa Partenona, egipatske mumije, kapija iz Vavilona i vinčanska figura - samo su neke od umetničkih dela koja treba videti.

11.00

Ceremonija smene straže ispred Bakingemske palate traje 45 minuta i izuzetno je zanimljiva.

PROČITAJTE JOŠ - AVIONI-MONSTRUMI I KRUZER PREKO ATLANTIKA: Kako su ljudi videli putovanja pre dva veka (VIDEO)

12.00

Ne plaća se ni ulaz u Nacionalnu galeriju koja čuva najvrednije slike najslavnijih slikara svih vremena. Nalazi se na Trafalgar skveru, a na ovom trgu je uvek živo.

13.00

Šetnja šoping transferzalom - Ridžent strit i Pikadili cirkus, prava je atrakcija, naročito uveče kada se upale božićni ukrasi, bez obaveze da se nešto kupi.

14.00

Kovent garden je prelepo ukrašen uoči novogodišnjeih praznika, a na pijaci mogu da se kupe suveniri po povoljnim cenama. Ovde se nalazi Muzej saobraćaja, ali ulaznica iznosi 18 funti.

PROČITAJTE JOŠ - Vazdušna oaza za čula

15.00

Besplatan je i ulaz u Prirodnjački muzej, kao i u Muzej nauke, ali su gužve velike.

16.00

Ulaz u tvrđavu Tauer je skup, ali vredi platiti da bi se videli kraljevski dragulji. Besplatna je, međutim, šetnja istoimenim mostom.

17.00

U Londonu je hrana skupa i prosečnog kvaliteta. Tokom decembra održavaju se božićni vašari na Trgu Lester i drugim mestima gde se mogu povoljno pojesti kobasice i popiti šolja vina. Zanimljivo je posetiti i pijacu Portobelo.