SA istorijom dugom 2.500 godina i položajem na dva kontinenta, Istanbul, Carigrad ili Konstantinopolj je grad koji treba videti bar jednom u životu. Pogotovo su zimski meseci dobar period za posetu nekadašnjem centru Vizantije.

Računice pokazuju da će vam za smeštaj u solidnom hotelu i dnevni trošak za hranu i gradski prevoz trebati oko 60 evra. Ako planirate da ne gubite mnogo vremena, možete da pojedete tradicionalni kebab, koji košta oko šest evra. Ali će vas večera i piće u dobroj taverni prosečno koštati 25 evra po osobi. Karta za tramvaj, metro, autobus, žičaru ili brod košta pola evra, a prevoz je dobar.


AJA SOFIJA

Za goste iz Srbije svakako je najzanimljivija poseta Aja Sofiji, koju je car Justinijan izgradio kao najlepšu hrišćansku crkvu Rimskog carstva. Kroz njenu burnu istoriju više puta je menjala svoju namenu, a u savremeno doba pretvorena je muzej.

Ona dominira panoramom Istanbula i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine. Deo je Uneskove zaštićene liste. Ostala je kao ponosni svedok svega kroz šta je prošao jedan od najuzbudljivijih svetskih gradova.


MOST GALATA

Prvi most Galata, koji je spajao evropski i azijski deo Istanbula, sagrađen je 1845. godine. Bio je od drveta i plaćao se prelazak preko njega. Od tada pa do današnjeg dana, most je četiri puta rekonstruisan. Ovaj koji je i danas u funkciji datira iz 1994. godine. Galata je zaštitni simbol Istanbula. Sa njega se, kažu, posmatra najlepši zalazak sunca.

PROČITAJTE JOŠ - Istanbul za 24 sata

SULEJMANOVA DžAMIJA

Sulejmanova džamija je svakako kruna Istanbula. Smeštena je na jednom od sedam gradskih brežuljaka, i ako ne spada u red najvećih otomanskih džamija, definitivno najlepša i najgrandioznija. Sagrađena je 1557. godine, a njen arhitekta Sinan je najpoznatiji carski arhitekta muslimanskog sveta srednjovekovnog doba.


KAPALI ČARŠIJA

Najveća pijaca na svetu, koja ima 5.000 tezgi. Kroz bazar može da se šeta satima, a može i da se prođe i ode do stanice “Sirkedži”, sa koje je polazio legendarni “Orijent ekspres”, kao i do Egipatskog bazara. Ovaj bazar je čuven po začinima i ratluku, a u njemu se nalazi i restoran “Pandeli”, jedan od najstarijih u Istanbulu.

Bazar u Istanbulu

TOPKAPI PALATA

Glavni dvor Otomanske carevine, u kojem su živeli i odakle su vladali svi sultani svojevremeno ogromne turske imperije, danas je pretvoren u muzej. Bogati kraljevski paviljoni, nekadašnji haremi i riznice, govore o nekadašnjem bogatom životu otomanskih careva.

PROČITAJTE JOŠ - Istanbul: Hiljadu čuda na raskrsnici svetova

PLAVA DžAMIJA

Plava džamija je ubedljivo najveća u Istanbulu i jedna od dve u Turskoj sa šest minareta. Sagrađena je 1616. godine po naredbi sultana Ahmeta, čija se grobnica nalazi u okviru kompleksa ove džamije. Poznata je pod nazivom “plava” zbog boje pločica kojima je obložena njena kupola.

Turisti mogu da posete džamiju, ali pre ulaska je obavezno izuvanje, žene moraju da imaju maramu, a muškarci dugačke pantalone.


CRKVA HRISTA SPASITELjA

Crkva iz vremena Vizantije, sagrađena početkom 5. veka, izvan jezidina grada. Nakon pada Carigrada pretvorena je u džamiju, međutim danas je muzej koji svakako ne treba zaobići prilikom posete Istanbulu.

Ispod naslaga vremena koje je crkvi donosilo brojne izmene, i danas se može mogu videti vizantijske freske i mozaici, koji se ukazuju ispod maltera.


IZMEĐU DVA KONTINENTA

KRSTARENjE Bosforom svakako predstavlja pravu atrakciju i svojevrsno putovanje kroz vreme i istoriju ovog grada. Sa obe strane, kao u otvorenom muzeju, smenjuju se istorijske građevine, od kojih će vam sigurno neke od njih biti poznate iz turskih serija koje se i kod nas često emituju.


SRCE GRADA

TRG Taksim nije lep, ali je srce grada koje kuca non-stop i ovde se održavaju sve demonstracije. Tu se nalaze i najjeftiniji restorani.