DVERI živog sveta legendi o čudesnim šumama gde žive vile zagorkinje i izvorkinje, ušće rečice Beli izvorac, nalaze se na 12 kilometara od Majdanpeka, u pravcu sela Blizna. Do ovog mesta lako se stiže i iz Đerdapske klisure, iz Donjeg Milanovca, preko Mosne, Klokočevca i Rudne glave. Nepogrešiv orijentir za početak pešačke staze uz tok Belog izvorca je ribnjak pastrmke označen velikom tablom.

Lagana šetnja kraj brbljivog toka kristalno-bistre planinske rečice, koja se lomi u bezbroj slapova u tihoj prozračnoj homoljskoj šumi ukrašenoj blistavom paletom jesenjih boja je iskustvo koje ne može da se opiše, već samo da se doživi. Staza se pred kraj uspinje kraj stepenastih Bigrenih vodopada i jezerca u kojima se po predanju kupaju dugokose vile rođene u rosi, a završava kod ulaza u tajanstvenu pećinu s ulazom nalik na ogroman viteški šlem, obrastao gustom mahovinom s koje se u bezbrojnim nitima sliva bistra voda.

PROČITAJTE JOŠ - Avantura do homoljskog zlatnog grada

Kome je ova šetnja dovoljna, može da se vrati do asfalta istim putem i usput pazari pastrmku. Ljubitelji dužih staza lepše na šumskoj raskrsnici ispod vodopada treba da skrenu ulevo i nastave označenom stazom pored Kozje pećine ka vidikovcu Straža i dalje do monumentalnog, skoro 45 metara visokog prirodnog kamenog mosta Šuplje stene, zvanog i Valja prerast, pod kojim protiče rečica. Prateći njen tok posle oko 1,5 kilometra stiže se do puta ka Majdanpeku.