POSTOJE mesta u Srbiji gde se srećete sa živom prošlošću, a jedna od tih “vremenskih kapija” je vidikovac Kovej, iznad Lazarevog kanjona, nedeleko od borskog sela Zlot.

Gledajući s visokog sedišta od toplog krečnjaka grandioznu klisuru duboku i do 500 metara, koja se prostire do horizonta, na liticama se prepoznaju amfiteatri koje su pre mnogo miliona godina izdubili gigantski vodopadi i tornjevi koje su isklesale nezamislive bujice. Igra svetla i senki oblaka na belim zidovima kanjona prošaranog razbarušenom vegetacijom čini da pred duhovnim očima ponovo poteku te davno nestale vode.

PROČITAJTE JOŠ - Avantura po gorama Šumadije

Kad se pređe na vidikovce s druge strane kanjona, iznad visoke pećine Vernjikice ukazuje se surova slika oštrih vrhova s ponorom među njima, izazivajući strahopoštovanje pred silama prirode koje su izvajale ove spomenike. Čuda Lazarevog kanjona se ne završavaju na visinama, ona posetioce čekaju i na izlaznom ždrelu kanjona kad kroči u raskošne podzemne dvorane Lazareve pećine. U njoj su arheolozi našli tragove staništa ljudi iz mlađeg kamenog doba, ali i alate njihovih potomaka koji su pre pet milenijuma počeli da tope prvi bakar. Njih je nasledila civilizacija bronzanog doba, koja je ovde imala metalurški centar, kao i poznija kultura gvozdenog doba, koja je metal dobijala iz ovdašnjih krvavocrvenih stena. Kanjonom je tad tekla zlatonosna reka po kojoj je ime dobilo selo Zlot, a dragoceni metal se ispirao i u srednjovekovnoj Srbiji. Sam kanjon ime duguje vitezovima kneza Lazara, koji su se, prema legendi, ovde skrivali posle Kosovskog boja.

Prošlost je živa u tajanstvenoj klisuri


KAKO STIĆI

LAZAREV kanjon je udaljen tri kilometra od sela Zlot, odnosno 21 kilometar od Bora. Do njega se sa auto-puta Beograd - Niš stiže kad se skrene kod Paraćina na put za Zaječar, s koga se kod Boljevca odvaja put ka Zlotu. Asfalt iz sela vodi do Lazareve pećine, koja je otvorena do kraja oktobra. Od nje do vidikovca Vernjikica vodi betonirana staza, a do Koveja na suprotnoj strani širok šumski put.

Stene Koveja

Lazareva pećina

LEPOTE BORSKOG JEZERA

U BLIZINI Lazareve pećine je i prelepo Borsko jezero (438 metara nadmorske visine), do kojeg dopire svež vazduh sa planine Crni vrh. Oko jezera su borova šuma i čempresi, brojne uređene pešačke staze i tereni za sport na otvorenom. Kada je smeštaj u pitanju, gostima je na raspolaganju nekoliko vila i apartmana, uređen kamp, ali se ponudom posebno izdvaja potpuno renoviran hotel “Jezero” sa četiri zvezdice, koji ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, velnes i spa-centar, zatvoren bazen, sportske terene, slanu sobu, “američku” kuglanu.