OBOŽAVA prasetinu sa šopskom salatom i sprema se da peče paprike za ajvar!

Gijom Iskander (33) je po svemu poseban čovek. Francuz iz Provanse, mladi šef sa “Mišlenovom” zvezdicom, ostavio je sve u Parizu i preselio se u Srbiju, gde radi kao šef kuhinje u jednom beogradskom restoranu.

- Došao sam da “pročitam” srpsku kuhinju - kaže Gijom. - Mogao sam da odem u Dubai, ali to bi bilo previše lako, Srbija je pravi izazov. Odabrao sam Srbiju jer ne pijem vodu, a ovde su vina odlična. Povrće je fantastično, ovde šargarepa ima pravi ukus. Ribu bih mogao da jedem svakog dana, a Beograd je na sat vremena od mora. Imate bogatu istoriju i kulturu. Uživate u hrani na drugačiji način od većine naroda u Evropi. Dakle, uspevam da polako “čitam” srpsku kuhinju i veoma uživam u tome.

PROČITAJTE JOŠ - Srpska sarma na holandski način

Posle dva meseca, Gijom je dobio nadimak Gile, pronašao je omiljeno srpsko jelo i shvatio da su Srbi među poslednjim narodima koji pripremaju zimnicu.

- Prasetina i šopska salata su savršeni balans - ističe Gijom. - Najbolji kuvari ne prave jela od 70 sastojaka, već od najviše pet. A praseće pečenje i sveža šopska salata su upravo takvo jelo. Volim i mladu jagnjetinu sa srpskih planina. Nadam se da ću osvojiti prvu “zvezdicu” za Srbiju sa srpskim jelom i sastojcima. Da bih u tome uspeo, moram dobro da upoznam srpsku kulturu.

Gijom je već osmislio jelo u koje polaže velike nade. Reč je o kombinaciji istorijskog nasleđa, balkanskog položaja i najboljeg srpskog ukusa: fileti brancina se kuvaju u morskoj vodi iz Jadrana sa pupoljcima ruže šarl de gol koje rastu u Beogradu, pa se prelivaju sosom od malina iz zapadne Srbije.

- Inspiracija za brancin u sosu od ruža bio mi je ratluk koji se jede uz kafu, a pravi se od ruža i maline, što je najukusniji brend Srbije - ističe Gijom. - Pripadam generaciji novih “Mišlenovih” zvezdica, koje se dobijaju s novim, nepredvidivim ukusima, uz pomoć osećaja, a ne znanja iz knjiga. Nadam se da ću biti deo srpske istorije.

PROČITAJTE JOŠ - Vodič Mišlen omogućio francuskom restoranu da se povuče sa liste

GURMANLUCI

KADA je kiša, naši ljudi traže meso, a kada je sunce - riblje specijalitete.

- Ovakav sam utisak stekao od juna, ali videću šta se jede tokom zime - kaže Gijom. - Obavezno ću praviti ajvar i pinđur, jer želim da jedem sve u čemu uživate. Nisam došao s namerom da kolegama kažem da nije dobar način na koji oni kuvaju, već da im ukažem na druge mogućnosti i pokažem kako sam ja doživeo srpsku kuhinju.

FILOZOFIJOM DO PRIZNANjA

KUVANjEM je odlučio da se bavi tek sa 20 godina, a do tada je učio matematiku i filozofiju.

Radio je u nekoliko restorana sa čuvenim kuvarima, a sa 27 godina je otvorio svoj restoran u Parizu. Najprestižnije svetsko gastronomsko priznanje “Mišlenovu” zvezdicu dobio je pre tri godine u restoranu “Garans”. Kuvari nikada ne znaju kada će ih posetiti “Mišlenov” inspektor, a ne mogu ni da ih prepoznaju. Inspektor se predstavi tek na kraju večere i saopšti ukoliko je odluka pozitivna.