NAJZNAČAJNIJA turističko-privredna manifestacija u regionu u slavu vinogorja, "Smederevska jesen", ovog vikenda u Smederevo je dovela blizu 100.000 gostiju, procenjuju organizatori.

Svetkovina u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja svečano je otvorena u Malom gradu Smederevske tvrđave operom nemačkog kompozitora Karla Orfa "Karmina Burana" u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod upravom maestra Bojana Suđića.

Pročitajte još: 131. PO REDU "SMEDEREVSKA JESEN: Uz vino i pesma

Otvaranju je, po tradiciji, prethodio "Smederevski karneval" - defile ulicama grada, koga je ispratilo na desetine hiljada posetilaca. Defile sa porukom "Smederevo vazda otvoreno" imao je nekoliko stotina učesnika svih uzrasta. Najviše pažnje privukao je džinovski grozd, zaštitni znak "jeseni", vitezovi na konjima i statisti u odorama despotske porodice Branković, koja je i podigla grad.

Gosti su imali priliku da obiđu privrednu i poljoprivrednu izložbu.

Pored brojnih sadržaja, pozorišta za decu, nastupa folklornih grupa, dečjog hora "Kolibri", održan je i tradicionalni viteški turnir. Organizovana su turistička razgledanja grada otvorenim autobusom i brodićem po Dunavu. Na više lokacija prodavali su se specijaliteti domaće kuhinje.

Na gradskom Trgu posetioci su mogli da pazare najbolje plodove ovog podneblja - grožđe, breskve, jabuke, ali i vino i rakiju.

Najviše pažnje privukao je džinovski grozd, zaštitni znak "jeseni"


Berba u smederevskim vinogradima je ove godine poranila, kvalitet plodova je izuzetan, a rod bogat, vinogradari kažu značajno bolji nego prošle godine.

Pročitajte još: „Smederevska jesen”: Muzika u slavu grožđa

Koncerte tokom trodnevne manifestacije su održali "Garavi sokak", "Kerber", Željko Vasić, Adil Maksutović, "Leksington, a danas na Trgu koncert će održati muzička trupa "Balkanika".


U Malom gradu na svečanosti zatvaranja manifestacije, večeras od 22.00 koncert pod nazivom "Smederevo grade od starina" održaće Šaban Šaulić, Ana Bekuta i Snežana Đurišić.

Despot Đurađ i Jerina

Među gostima su bili i kineski stručnjaci koji vode Železaru


PRVA IZLOŽBA GROŽĐA 1888.

Prva manifestacija održana je krajem 19. veka kao izložba grožđa i drugog voća. Prva posleratna "Smederevska jesen" održana je 1960. godine, i od tada nosi današnji naziv. Cilj je turistička i privredna prezentacija potencijala grada.