Ovaj mediteranski primorski grad naseljen je još od 4. veka p.n.e. O tome svedoči i veličanstvena tvrđava u centru grada, okružena zidinama, sagrađena na poluostrvu koje se pruža prema Sredozemnom moru, u obliku stenovitog rta. Na samo 135 km od Antalije , smestila se Alanja, danas čuvena po uzgoju banana i citrusa, grad bez industrijske zone, koji cveta isključivo zahvaljujući turizmu i poljoprivredi.

Anadolija je oduivek, pa tako i danas, imala ulogu mosta koji spaja istočnu i zapadnu kulturu. Tradicija turske kulture je iznimno gostoprimstvo. Pri prvom susretu, bićete ponuđeni čajem, kafom, ajranom (razblaženi jogurt) ili nekim drugim napitkom. Izuzetno neučtivim se smatra odbiti posluženje. U restoranima širom obale Antalije potpuno je uobičajeno ostaviti bakšiš u visini od 10 odsto od iznosa na računu, dok se isti nikako ne ostavlja u taksiju.

Znamenitosti Alanje, koje nikako ne smete propustiti da upoznate prilikom letovanja u ovom turističkom mestu:

Tvrđava Alanja – srdnjevekovna tvrđava sa fenomenalnim pogledom za romantičan zalazak sunca
Crvena kula – osmougaona kula visoka 33m, sagrađena u 13. veku za odbranu gradske luke

Fabrika oružja – takođe potiče iz 13.veka, nalazi se u blizini brodogradilišta, a sazidana je od klesanog kamena i ima oluke u obliku lavlje glave

Herbarijum – restaurirana i uređena kuća, među čijim se eksponatima flore i faune, nalaze endemske biljne vrste, pronađene samo u tvrđavi Alanji

Pomorski muzej – nalazi se između brodogradilišta i Crvene kule, a u dvorištu muzeja, nakon obilaska, možete uživati u odmoru ili šetnji među mirisnim stablima pomorandže.

Iskoristite priliku i da uživate u vožnji žičarom. Ona se nalazi u okviru tvrđave Alanja, na visini od 300m. Duga je 900m, a iz nje uživate u pogledu na Kleopatrinu plažu, svetski poznatu pećinu Damlataš i samu tvrđavu.

Za uživanje na nepcima, pobrinuće se čuveno, pomalo neobično meze od svežeg belog sira, sa lubenicom i začinskim biljem, koje se konzumira uz lagano ispijanje turske „raki“ koja se razblažuje vodom i pije polako. Nastavak gastronomskog uživanja uz egzotične vrste „šiš kebaba“ i morske ribe, a svakako sledi i zaslađenje tradicionalnim turskim poslasticama, poput baklave i ratluka.


Na kraju, ne smete preskočiti tursku kafu, ali vodite računa da je konzumirate kako pravila domaćina nalažu. Tursku kafu treba piti iz tanke porcelanske šoljice i pobrinite se da je samlevena pred samo kuvanje. Tako je, kažu, najukusnija.


U ponudi turističke agencije 1 A Travel, do sredine oktobra, polasci za Alanju, kao i druga letovališta na Antalijskoj obali. Detaljnije saznajte na zvaničnom sajtu agencije.

(PR)