PRIČA o Dubaiju nekako, sama po sebi, počinje sa vrha “Burdž Kalife”, najviše zgrade na planeti, koja simbolizuje sve ono što, ovaj grad, ustvari, predstavlja - bogatstvo, sjaj, moć, novac, impresivnost, savršeno upakovanu preteranost i princip da je samo nebo granica u kreiranju slike, koja se, sa poslednjeg sprata, šalje u svet - carstvo luksuza koji nema konkurenciju, ni cenu. Zadivljujuća i veličanstvena oaza raskoši i glamura, koju još fascinantnijom čini podatak da je, na ovom mestu, do pre samo četrdesetak godina, bila gola pustinja, u čemu i jeste tajna ovog grada.

Drugo ime za Dubai je spektakl, u svakom smislu. Biser podignut iz pustinjske oluje, u kome novca ima koliko i peska, danas je jedna od najatraktivnijih destinacija sveta, koja konstantno raste, do neslućenih visina, u turističkoj ponudi od koje živi i inovacijama koje priprema.

Trenutno se gradi “Burdž Dubai”, zgrada koja će biti viša i impozantnija od “Burdž Kalife”, a do 2030. godine 80% prevoza će biti bez vozača. “Dubai air tadži” već postoji - bespilotni helikopter, koji naručujete putem mobilne aplikacije i kojim sami upravljate do željene lokacije. Ovo je samo jedna od gotovo frapantnih atrakcija ovog turističkog fenomena.

Platna kartica je u ovom Emiratu drugi pasoš, ali ne treba da vas uplaši činjenica da je novac ogledalo ovog grada. Dubai jeste zlatna, magična kapija jednog drugog sveta, koji će vam poželeti srdačnu dobrodošlicu i pokazati vam sve svoje čari, bez obzira na dubinu džepa i kulturu iz koje dolazite.

Kriminal ovde ne postoji, a na gostoprimstvo, sigurnost, ljubaznost i osmeh ćete naići na svakom koraku, bilo da ste običan turista ili milijarder koji je, sa drugog kraja sveta, došao da večera u „Burdž Al Arabu”. Odnos je isti prema svima, kako na vratima najluksuznijih hotela, kao što je, recimo, “Atlantis The Palm”, najveći hotel Bliskog istoka, ili na pragu male prodavnice suvenira, u najzabačenijem delu grada, i to je ono što Dubai čini posebnim.

Izvesno je da nećete izdvojiti 27.310 dolara za čašu najskupljeg pića na svetu, u baru “Skyvienj”, na samom vrhu legendarnog “jedra” koje je proslavilo Dubai, pomenutog hotela “Burdž Al Arab”. Dobro ste pročitali - 27.310 dolara po čaši, jer hotel ima 27 spratova i visok je 310 metara.

Taj napitak za bogove sačinjen je od zlata, kristala, najskupljeg viskija i konjaka na planeti i ko zna čega još, ali ćete za deset “dirhama” ili nepuna tri evra, pojesti odličan obrok - “šavarmu”, u malom i naizgled neuglednom restoranu, na uzavrelim pijacama - “sukovima” zlata, tekstila i začina, tik pored prodavnice u čijem izlogu čuvaju najveći zlatni prsten na svetu, težak 60 kilograma i vredan 13 miliona evra, koji čeka nekog novog šeika da ovakvim poklonom, svoju buduću nevestu, učini pustinjskom kraljicom.

Kontrast koji ovaj grad čini toliko specifičnim. Kao što smo i rekli - pesak pretvoren u zlatnu prašinu.

Muzej Dubaija će vam živopisno predstaviti, ne toliko dugu, ali zanimljivu i jedinstvenu tradiciju i istoriju Emirata, započetu surovim životom beduina, koji je pretvoren u surovu dominaciju novca i moći, kao dokaza da je sve moguće. Život se ovde odvija iza zatvorenih vrata velelepnih palata, optočenih zlatom, kao iz filmova, i u klimatizovanim šoping centrima, u kome, zaklonjeno od nepodnošljivih 50 stepeni tokom letnjih meseci, lokalno stanovništvo, na dnevnom nivou, troši ono što nekome jeste život. I to je ustvari to! Dubai jeste odsanjan, nedosanjan ili nedostižan san. U tome je još jedna njegova tajna, skrivena u veličanstvenim hotelima od kojih zastaje dah, monumentalnim palatama slavnih, prebogatih šeika i raskošnim, mirišljavim odajama njihovih prelepih, tajanstvenih žena, koje ispod crnih “abaja” nose “Pradu” i život na visokim potpeticama luksuza od sedam zvezdica.

Uz “Burdž Kalifu” i “Burdž Al Arab”, “Dubai Marina” sa ekstravagantnim, svetlucavim “Kejan” tornjem, koji kao da izranja iz vode, u svojoj dramatičnoj iluziji tornada od stakla, svetla i sunca , ulica “Džumeira“, metro, ostrvo “Dubai Palm”, gde vile imaju nebrojene svetske zvezde poput Anđeline Žoli i Dejvida Bekama, vožnja brodićima po “Krik” kanalu, “The Dubai Mall”, sa čuvenom fontanom čiji ples ne smete propustiti, jer onda, kao da niste ni bili u ovom gradu, su najlepše slike na pozlaćenoj razglednici Dubaija i sve je važno videti, osetiti i isprobati.

Gotovo svi hoteli se, s punim pravom, ponose vrhunskom uslugom, na svim nivoima, počev od smeštaja i hrane, preko ljubaznog osoblja, do bezbrojnih atrakcija, kao što je, recimo, apartman sa pogledom na ogromno skijalište i slične, neverovatne inovacije, koje nećete pronaći na drugim mestima. Dobar noćni provod je zagarantovan, a o uživanju na prelepim peščanim plažama ili pored luksuznih hotelskih bazena, ne treba ni govoriti.

Boravak u Emiratima oplemenićete i obilaskom glavnog grada , prelepog Abu Dabija, na oko 120 kilometara od Dubaija, koji će vas, takođe, osvojiti svojim neobičnim i monumentalnim stilom, ali i nešto smirenijim tempom života i atmosferom koja pomalo podseća na Mediteran. Na putu do tamo, ne smete propustiti “Ferrari world”, zabavni park i muzej ovog čuvenog brenda, kao ni posetu stazi gde se održavaju trke Formule 1.

Još jedna senzacionalna atrakcija na putu od Dubaija do Abu Dabija jeste i “Dubai Parks and Resorts” - nesagledivo ogroman kompleks, u okviru kog se nalazi veličanstveno carstvo za decu “Legoland” i niz tematski organizovanih zabavnih parkova, osmišljenih kao kulise najpopularnijih holivudskih i bolivudskih filmova, gde ćete doživeti iskustva koja ćete dugo prepričavati.

Abu Dabi je, kao i Dubai, spoj tradicionalnog i modernog. U nekim segmentima zaustavljen u vremenu, u drugim, mnogo ispred današnjeg vremena. Posebna atrakcija je etno selo u kome možete videti zbog čega je Bliski istok oduvek toliko primamljiv, misteriozan i poseban i upoznati se sa prastarim zanatima i unikatnim rukotvorinama, koji ovaj deo sveta boje specifičnom magijom. S druge strane, predivne plaže, panorame grada, luksuzni ali i pristupačni hoteli, nezaobilazni šoping i odmor u pravom smislu te reči i Abu Dabi čine destinacijom koju treba upisati u sopstvenu kartu lepih putovanja.

Velika džamija Šeika Zaida, tvorca Emirata i “oca nacije”, je još jedan veličanstveni biser u pustinji, podignut od belog mermera iz Italije i Makedonije. Četvrta je po veličini na planeti, neprocenjiva u svom bogatstvu, o čemu svedoče lusteri od “Snjarovski” kristala, teški po 9 tona i tepih od 47 tona, najveći na svetu, tkan u mnogim zemljama, prevezen avionima i sastavljan na licu mesta. Sama građevina je toliko impresivna, da s pravom jeste simbol Abu Dabija i ne čudi što je, svake godine, posećuju milioni turista iz čitavog sveta.

Na kraju, sve što ste pročitali o Dubaiju je samo deo turističke ponude ovog jedinstvenog grada koji vas očekuje i koji, uprkos svemu, ima svoju dušu i emociju, samo ih je potrebno potražiti među neboderima koji postavljaju standarde ostatku sveta i slave budućnost nekog novog načina života i turizma koji ne podrazumeva klasiku prošlih vremena.

A ta duša i emocija se ogledaju, upravo, u onom malom trenutku, koji ćete sačuvati samo za sebe, kada pijete espresso na terasi hotela, dok sviće nad “Kejan” tornjem, kada zadržite dah dok sunce ponire pred “Burdž Kalifom” ili kada pustinjski vetar, na tren, obavije “Burdž Al Arab”, čineći kao da lebdi na obodu grada, koji će, u godinama koje dolaze, tek ispričati svoju priču.