U Vukovom kraju, počev od njegovog rodnog sela Tršića, značajnog kulturnog centra i turističke destinacije, turiste očekuju i ugostiteljsko-turistička mesta kraj Drine, u banjama, Koviljači i Badanji, na planinama Ceru i Gučevu.

Turističku sezonu obeležio je dolazak velikog broja mališana iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Kapaciteti u banjama su skoro popunjeni, a slobodnih mesta ima u domaćoj radinosti.

Etno-selo "Sunčana reka" u znaku je punog zamaha sezone. Pored tradicionalno dobre ponude jela i pića, kao i smeštaja, krenule su "ture" vožnje čamcima na brzoj Drini, ali i na Drinskom jezeru. Tu je i škola jahanja, "skupljanje rose", uživanje u pešačenju obližnim planinama, a na raspolaganju su sve vrste sportskih terena, kao i odmor u sojenicama urađenim isključivo od domaćih materijala.


PROČITAJTE JOŠ:
Petruški hramovi - i na nebu i na zemlji

"Dolina bagrema", etno-naseobina u Runjanima, gde je i staza "Ruže Todorove", prve ljubavi Vuka Karadžića, koju je opisao književnik Nikola Devura, mesto je gde gosti mogu i sami da uživaju u spremanju domaće, zdrave hrane, pića, poslastica, ali i da beru lekovito bilje i gljive. U svakom trenutku kraj ove destinacije mogu da se vide, kako šetaju, kao domaće životinje srne, zečevi, fazani, veverice...

- U ovom delu Srbije je kao u bajci - kaže Drago Perać, diplomirani ekonomista iz Bačke Palanke, koji skoro pola veka svako vreme za odmor koristi u nekoj od ovih destinacija. - Lako je otići od destinacije do destinacije i uživati u provodu na vodi, u banji, na planini, kao retko gde.

Gučevo, planina iznad Loznice i Banje Koviljače, gde je najveća koncentracija ozona u Evropi, sve je veći hit i po ponudi, ali i po vidikovcima sa kojih se vidi "pola" Republike Srpske, ali i čitavo Podrinje, Mačva, pa sve do Srema i Bačke.

- Potrudili smo se da se, dobrim putem, dođe do svake destinacije od Drine do Gučeva i Cera, a naše turističke službe su stalno na raspolaganju gostima kojih je sve više - govori Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, ukazujući i na zapažene potencijala verskog turizma u manastirima poput Čokešine i Tronoše, ali i kulturno-istorijske "adrese" kakav je legendarni Cer.


PROČITAJTE JOŠ: Raj za domaće turiste

TRŠIĆ

U Tršiću su gostima u ponudi restorani dobre hrane, ali i kulturni sadržaji u muzejima, uključujući i Vukovu spomen-kuću, koju godišnje posesti više od 100.000 ljudi.