NA Budvanskoj rivijeri počeo je "špic špiceva". Deo sezone kada su gužve najveće i koji obično kratko traje - jedva dvadesetak dana. Kolone automobila iz sva tri pravca - Podgorice, preko Cetinja i Petrovca, i od Jaza, u ponedeljak pre podne potvrdile su da je "špic" krenuo, i da je Budva pod "opsadom".

U Turističkoj organizaciji Budve su u ponedeljak saopštili da na "rivijeri bisernih plaža" trenutno boravi nešto preko 70.000 turista, što je gotovo polovina od ukupnog broja gostiju koji se odmaraju u Crnoj Gori.

- Zadovoljni smo, poseta je za dva procenta bolja nego lane kada je počinjao "špic". A prošlogodišnja sezona je bila rekordna u poslednje dve decenije. Zadovoljni smo i najavama za drugi deo avgusta i septembar - naglašavaju u TO Budva.

Gro gostiju je, što pokazuju najbolje automobilske tablice, iz Srbije, zatim Rusije, a priličan broj je i Poljaka, kao i gostiju iz zemalja zapadne Evrope.


Pročitajte još - U Budvi hlade vrele dane


I dok su gužve duž magistralnog puta, na šetalištima i drugde po gradu i duž rivijere ogromne, iz turističkih agencija javljaju da ima praznih soba kod vlasnika privatnih apartmana. I to ne malo. Bilo ih je tokom jula, ali eto i u "špicu", i to svuda, od Budve, preko Bečića, Miločera i Svetog Stefana do Petrovca. Cene su različite - krevet košta od 12 do 30 evra, zavisno od lokacije objekta i komfora koji se nudi. Da ima praznih soba potvrđuju i dileri soba koji su prekrili trotoare, autobuske stanice i druga mesta gde sreću novopridošle goste.


PUNI HOTELI

U HOTELIMA boravi 15.641 gost, jedan odsto više nego u istom perodu lane. Hotelijeri su ugostili 15.246 inostranih i 395 domaćih turista. U kampovima je 346 gostiju, osam odsto više nego prošle godine,a u odmaralištima je 406 turista, četiri odsto manje nego prošle godine.

S obzirom na to da na Budvanskoj rivijeri ne postoji precizan podataka o broju gostiju u privatnom smeštaju, iz TO navode samo procene. Tako se pretpostavlja da u privatnom smeštaju trenutno boravi 54.390 gostiju, dva odsto više nego lane.