ODMOR u Turskoj - sinonim za godišnji odmor proveden u sjajnim smeštajnim uslovima, pored uvek toplog mora, u kome nekad nećete ni uspeti da se rashladite usled visoke spoljne temperature, sa tek ponekad malo oblaka na nebu.

Decenijama država Turska ozbiljno ulaže u turizam, posebno na svojoj sredozemnoj obali. I to ulaganje joj se višestruko vraća - samo antalijsku regiju godišnje poseti dvostruko više turista nego što Srbija ima stanovnika. Najveći broj gostiju dolazi iz Rusije, ali je sve više i onih iz Zapadne Evrope, koji u specifičnom konceptu turskog turizma dobijaju najviše za svoje pare.

Turci su, uprkos stereotipima na koje ćemo se pozivati, veoma vredan, ljubazan i čist narod. I kada se te osobine dodaju na neoborivu činjenicu da je odnos pružene usluge i cene daleko najpovoljniji, jasno je odakle toliki "bum". I cene vanpansionskih usluga, tekstilne robe i suvenira su vrlo prihvatljive (osim alkohola, koji je posebno oporezovan), a ovogodišnji kurs lire prema evru kreće se od 5,1 do 5,4.

Poslednjih godina, takođe, povećana je tražnja za nekretninama. Njih mahom kupuju penzioneri sa Zapada, kako bi provodili vreme, recimo, u Alanji, kraju u kome ima više od 300 sunčanih dana godišnje, a klimatski uslovi omogućavaju letovanje i u zimskim mesecima.

Naravno, teško je porediti samo more sa Egejskim, Jonskim ili Jadranskim - drugačiji su i boja i "miris", plaže sa visokim rastinjem su izuzetak, iako se cveću i drveću posvećuje velika pažnja, i skoro je nemoguće videti požutelu travu ili sparušeno drvo. Opet, neke druge zanimljivosti koje Turska pruža, dovoljna su zamena za ono čega nema: pomenimo samo da je ovo obala na kojoj je civilizacija "stvorena" i da su istorijski spomenici i antički ostaci na svakom koraku. A dodajmo i nestvarne prirodne lepote.


Samo u Alanji, drugom po veličini centru ove regije (sa oko 300.000 stanovnika), osim nekoliko stotina hotela različite vrste i kategorizacije, ima toliko toga u turističkoj ponudi da se stiče utisak da je sve nemoguće obići za jedno letovanje. U suštini, obilazak je lak - lokalni autobusi su vrlo česti (jedna vožnja - tri lire), a i taksi je jeftin.

Ovaj grad podno planine Taurus ima nekoliko velikih peščanih plaža i više istorijskih i prirodnih lokaliteta. Do Antalije se stiže avionom (let iz Beograda traje oko dva sata), koji sleće na međunarodni aerodrom u Antaliji. Autobuski transfer do Alanje takođe traje dva sata.

Zamak, odnosno Seldžuk citadela, sagrađen je u 13. veku (1226. godine), na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja. Pećina Damlataš ("kamen koji kaplje") ima stalaktite i stalagmite stare više miliona godina. Ulaz košta 4,5 lira.

IZLETI

ODLAZAK u hamam košta obično 20-25 evra, tursko veče je od 20 do 40 evra, krstarenje od 15 do 35 evra, krstarenje rekom Managvat sa obilaskom okoline 40 evra, džip safari od 15 do 35 evra, rafting obično do 40, ronjenje do 60 evra, poseta delfinarijumu od 40 do 60 evra, a neke celodnevne "kombinacije" tih aktivnosti koštaju i do 100 evra.