DESPOT Đurađ Smederevac imao je izuzetan talenat da odabere mesto za gradnju svojih rezidencija, koje su osim dobrog strateškog položaja, imale i predivan pogled.

Jednu od najlepših despotskih stolica, utvrđeni grad s visokom kulom koja i danas stražari iznad Banata, sazidao je na vrhu brega, pod kojim se razvio grad Podvršac, današnji Vršac.

Do podnožja brega s tvrđavom neki posetioci dolaze vozilima i biciklima, a drugi peške iz obližnjeg centra grada. Oni koji su skloniji hedonizmu biraju da li će nekom od uređenih staza nastaviti do prvih popularnih kafića ili će nastaviti šetnju do udaljenijih restorana. Sportski nastrojeni posetioci pak odabiraju treking ili vožnju mauntin bajka po panonskim gudurama Vršačkih planina, sve do Guduričkog vrha, najviše tačke Vojvodine na 641 metar nadmorske visine.


PROČITAJTE JOŠ:
Mediteranska klima na braničevskim dinama


Prelazak cele 19 kilometara dugačke i osam kilometara široke banatske planine testerastog profila s čestim usponima i spustovima nije uopšte lako, zbog čega se ovde pripremaju sportisti. Oni ne smetaju rekreativcima koji se obično penju do Lisičije glave, drugog po visini vrha Vršačkih planina, s koga se vraćaju nazad uz skretanje i osveženje u čuvenom planinarskom domu, ili nastavljaju naniže stazom prema Guduričkom vrhu koju okružuju stene nalik druidskim svetilištima.

Ovaj put silazi u selo Središte gde je Sveti Sava podigao svoj manastir-zadužbinu, koji je uništen. Međutim nedavno je tradicija oživela i u Središtu je sazdan novi manastirski kompleks.