PITOMA kotlina Brvenika iskrsava pred putnikom kroz klisuru Ibra kao odmor za dušu i oči od stroge skučenosti kanjona visokih litica. Zato je, otkad je sveta i puteva, mali plato na ušću reke Brvenice u Ibar omiljeno odmorište putnika.

Pročitajte još - Čudesne staze Ibarske klisure

Arheolozi su tu pronašli tragove logora svih lutalica od praistorije naovamo, a taj kontinuitet i danas održavaju kafanice s ukusnom domaćom kuhinjom koje okružuju brvenički plato dajući mu izgled spokojnog malog trga oko od užurbane Ibarske magistrale. Na istom mestu su bivakovali i karavani u srednjovekovnoj Srbiji, u kojoj je Brvenik bio izuzetno važna raskrsnica i trgovačko mesto. Na njega je s vulkanskog brega motrila moćna tvrđava, a stazica ka njoj vodi iza današnjih kafanica, kraj zidina manastira Svetog Nikole, zaštitnika putnika. Iako se brvenička tvrđava reklamira kao turistička destinacija, staza do nje nije obeležena, ali je meštani rado pokažu. Do prvog platoa može da se popne svako i uživa u predivnom pogledu, a uspon do vrha je opasan za amatere i zakrčen gustim žilavim žbunjem.

Ljubitelji prirode koji ne traže poseban luksuz, a vole dobru hranu na terasi iznad Ibra odsedaju u motelu “Markov konak” koji im je baza za vikend lutanje golijskim brdima i klisurama do 11 kilometara udaljenog manastira Gradac, zadužbine Jelene Anžujske. Oni koji imaju manje vremena mogu i za samo nekoliko sati šetnje da vide i dožive deo lepote Brveničke župe, obilazeći dva čuvena manastira na samo dva kilometra od mosta preko Ibra.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije "Večernjih Novosti"