ASTANA je mešavina istoka i zapada, severa i juga, raznih civilizacija i mnogih kultura, prelepe prirode i futurističkih nebodera najboljih svetskih arhitekata.

Pre samo dve decenije Astana je postala prestonica Kazahstana, a već čitav svet zna za ovaj moderni grad koji je pobratim Beograda. Ovde se nalazi i Ulica Nikole Tesle, a udeo u razvoju prestonice Kazahstana imale su i srpske kompanije.

10.00

Malo ko je verovao 1994. godine, kada je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev odlučio da se prestonica preseli iz tople Almate u Astanu, da će ovaj grad postati srce Evroazije. Zbog toga obavezno treba posetiti Nacionalni muzej Kazahstana u kome se vidi bogata prošlost ove zemlje.

12.00

Kazahstan je sekularna država, ali treba posetiti džamiju Hazrat Sultan, drugu najveća u Aziji, koja je pravo arhitektonsko čudo. Turisti se u Astani dive i Palati mira i harmonije ili fantastičnom šatoru Kan Šatir, supermodernom šoping-molu.

13.00

Astana se nalazi u prostranoj stepi, a širok prostor je pružio mogućnost da se ostvare najhrabrije, najoriginalnije i najprogresivnije ideje arhitekata svetskog glasa: Normana Fostera, Renate Arketi i drugih. Sastavljena od najboljih primera savremene arhitekture i naprednih inženjerskih tehnologija, prestonica Kazahstana je postala živopisna, ekskluzivna metropola. Godine 1999. godine Unesko je Astanu nazvao - Grad sveta.

14.00

U Astani je pre dve decenije živelo 225.000 ljudi, a danas ima više od milion stanovnika i veoma su druželjubivi. Najpoznatiji specijalitet je bezbermak od konjskog mesa.

15.00

Memorijalni muzej Alzhir se nalazi južno od grada na mestu zatvora u kojem su služili kaznu Kazahstanci u vreme Staljina. Kazahstan je po veličini deveta zemlja na svetu, a postao je nezavisan 1991. godine i brzo je započeo privredni rast.

16.00

Bejterek spomenik je čuveni visoki toranj sa zlatnom loptom na vrhu u Bulevaru Nurzol. Reč je o zlatnom jajetu koje simboliše tajnu ljudskog života, a koja je - neuhvatljiva.

20.00

Zgrada cirkusa je arhitektonski biser, a izgleda kao leteći tanjir. Obavezno treba pogledati neku predstavu, jer su Kazahstanci majstori pokreta.

Pročitajte još - Novo srce Evroazije – Astana