DVA autobusa puna putnika, koji su krenuli za Grčku, u ponedeljak veče ispražnjena su u Kragujevcu i Kraljevu, a 97 turista prepušteno je da se sami snalaze i vrate kućama, pošto je manje od sat vremena od kako su krenuli na letovanje, vlasnik čačanske agencije "Džez travel" - Goran Pavlović obavestio vozače da se letovanje – otkazuje!

Pročitajte još: Čačanska agencija otkazala letovanje putnicima

Prema rečima gnevnih putnika koji su na put krenuli iz Čačka, sve je bilo u najboljem redu do Kragujevca, kada je vozač zaustavio autobus, saopštio da se njihovo letovanje otkazuje. Većina je svoje letovanje platila unapred, što lično u agenciji "Džez travel", što preko subagenata.

Po povratku u Čačak, dosta putnika je svoje kratko putovanje završilo u policiji, gde su davali izjave. U policiju je došao i Pavlović, koji je pod istragom za privredni kriminal, a sve ispituje i turistička inspekcija.

Na odmor smo krenuli supruga i ja sa još dve porodice sa decom. Ništa nije ukazivalo da će doći do ovoga što se dogodilo. Autobusi su se razdvojili u Mrčajevcima, jedan je otišao za Kragujevac, a drugi za Kraljevo, kako bi se ukrcalo još putnika - ispričao nam je jedan od oštećenih Čačana L. M. - Negde oko Mrčajevaca počela je svađa između vozača i vodiča, ali niko od putnika nije tome davao veliku pažnju. Kada smo stigli u Kraljevo, predstavnik agencije nam je rekao da je upravo dobio obaveštenje da ne možemo da nastavimo put.

NAPLATA OŠTEĆENI putnici imaju pravo na povraćaj novca u roku od 15 dana, a ukoliko to agencija ne učini reagovaće JUTA. Tada bi trebalo da im dug bude isplaćen od polise, koju ova agencija ima kod osiguravajuće kuće.

Pročitajte još: Otkazana sva putovanja agencije S.A.B. travel, oštećeno nekoliko hiljada putnika

Kada su se vratili u Čačak, do 3.30 ujutru putnici su proveli u čačanskoj policiji, čekajući da inspektori odrade svoj deo posla i da se vidi ko je nadležan za ovaj slučaj.

- Dao sam izjavu u pola tri iza ponoći. Oštećen sam novčano, duševno, niko ne može da nadoknadi maltretiranje - rekao nam je jedan od ojađenih putnika.

Direktor "Džez travela" Goran Pavlović objašnjava da su mu grčki partneri zapretili da neće primiti goste:

- Okolnosti su dovele do problema sa finansijama koji nisu tako veliki. Deo novca koji su stranke uplatile uložen u nabavku autobusa koji su trebali da voze putnike i doprinesu finansijskoj stabilnosti agencije. Jedan od nabavljenih autobusa je bio čista greška i četiri puta se kvario, a svaka popravka koštala je između 2.000 i 4.000 evra. Ugovori sa Grcima su veoma rigorozni, posebno rokovi plaćanja. Svim vilama kasnilo se sa po 1.000 do 2.000 evra, a ima ih desetak, što je oko 20.000 evra. Bio je dogovor da prime goste, a da ja tokom ove nedelje od novih priliva platim, međutim kada su autobusi krenuli posle pola sata javili su se grčki partneri koji su rekli da gazde neće da prime goste.

Pavlović je zaključio da problema sa ostalim aranžmanima na Krf nema problema, i da se nada da će neka od evropskih agencija, posredstvom JUTA, preuzeti njegove putnike.

Goran Pavlović, direktor „Džez travela“

Agencija je prvo po nas u Valjevo poslala četiri taksija, pa nas je put do Čačka koštao dodatnih 15 evra - kaže R. O., oštećena putnica iz Valjeva. Ona ističe da je autobus sve vreme do Kragujevca išao veoma sporo.

- Putnici u autobusu "Džez travela" smatrali su da je u Kragujevcu pauza, ali kad nismo krenuli ni posle pola sata, počeli smo da se raspitujemo šta je posredi, ali vozač i vođa puta nisu ništa rekli - kaže ogorčena Valjevka. - Kad su ogorčeni putnici otvoreno počeli da prete da će demolirati autobus, odgovorili su nam da je vlasnik agencije nedostupan, da je na saslušanju u policiji i da se naše letovanje otkazuje.

Naša sagovornica ističe da je desetodnevno letovanje u Paraliji agenciji "Džez travel" platila 200 evra unapred i ne zna da li će joj novac, kao ni ostalim putnicima, biti vraćen.

JUTA: SVI ĆE BITI OBEŠTEĆENI

U TOKU je inspekcijski nadzor u agenciji "Džez travel" iz Čačka. Prema rečima Vere Božić Trefald, pomoćnika ministra turizma, inspekcijska kontrola će biti gotova danas, pa će se znati i tačan razlog otkazivanja putovanja. JUTA je već obezbedila prevoz za njih i neki autobusi su već krenuli put Grčke.

- Poslali smo autobuse po putnike u Grčku, u utorak po njih 60 i danas će krenuti autobus za isti broj turista - kazao nam je Aleksandar Senićić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. - Mi ćemo poslati autobuse i za Krf, kad bude trebalo da se vrate ti putnici. Oni su članica JUTA i ukoliko vlasnik agencije ne bude vratio novac u određenom roku, biće pokrenuta garancija putovanja, čija je polisa na 300.000 evra. To će biti više nego dovoljno da se obeštete svi turisti.

J. Su.