SRBIJA je u prva tri meseca ostvarila suficit od 32 miliona evra u oblasti turizma, kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, i dodaje da najviše turista dolazi iz regiona, iz Crne Gore i BiH, dok su na trećem mestu gosti iz Rumunije, čiji je dolazak povećan za 60 odsto. Navodi da su pozitivni rezultati u turizmu ohrabrujući...

- Vlada, Ministarstvo trgovine, ali i opšta javnost prihvatili su turizam i postavili ga na značajno mesto u našoj ekonomiji. U tom smislu se u turizam puno ulaže, ali ima i mesta za napredak, u smislu dodatnih sadržaja, saobraćaja, turističke infrstrukture i, naravno, promocije - objašnjava Labovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: Nemamo osećaj da smo stranci u Beogradu

Dodaje da je zabeležen veliki porast dolaska turista iz Makedonije, kao i iz Kine, čiji se broj u prva četiri meseca ove godine povećao za 138 odsto.

Kako kaže, gosti iz inostranstva uglavnom posećuju Beograd i okolinu, Novi Sad, Frušku goru, Sremske Karlovce, i ostaju od dva i po do tri dana, dok domaći turisti na prvom mestu posećuju planine i banje, a zatim i gradove, pa je zato njihov boravak duži, od pet do sedam dana.

PROČITAJTE JOŠ: LEGENDARNE SRPSKE TVRĐAVE: I Srbija tvrđave za trku ima

- Tome dosta doprinose i vaučeri, subvencionisana mera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, zahvaljujući kojima se produžava njihov boravak - kaže Labovićeva, i dodaje da je u toku kampanja "Vidi Srbiju, koje momente ćeš ti pamtiti ovog leta?".

Kampanja je usmerena na stimulisanje turista da podele momente koje dožive kroz posetu Srbiji.

- Sada nam je fokus aktivan odmor, jer je to trend u svetu, ali naravno, pored toga, tu su i neverovatna priroda, kulturno-istorijsko nasleđe, etno-sela, reke, jezera... Dunav je izuzetan potencijal, a ponuda je zaista šarolika - navodi ona.

Ističe i značaj gastronomske ponude, koja je, kako kaže, postala prepoznatljiv simbol Srbije, kao i već poznato gostoprimstvo domaćina.

DESET ODSTO VIŠE

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiju je u periodu januar-april posetilo 867.453 turista, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja, domaćih turista je bilo 475.464, za devet odsto više, a inostranih 391.989, za 11 odsto više. Ostvareno je ukupno 2.441.486 noćenja, za 11 procenata više, od čega su domaći turisti ostvarili 1.541.518 noćenja, a inostrani 899.968 od ukupnog broja ostvarenih noćenja.