PRVI turisti su se na odmor u Grčku uputili već za prvomajske praznike, a do kraja maja će iz svih agencija krenuti prvi autobusi put Egeja.

Ne računajući nekoliko sitnih incidenata koje su napravili naši maturanti u Italiji i desetak žalbi turista za uskršnje aranžmane, ova godina je u agencijama počela bez većih problema. U Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija stiglo je samo nekoliko zamerki turista, a većina je bila neosnovana ili šaljivog karaktera.

- Od kada smo pre tri godine uveli “Garanciju putovanja” imali smo samo jedan slučaj agencije koja je pala u stečaj i tada smo uspešno obeštetili više od 250 putnika - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. - Sav ostali rad se svodi na našu tehničku asistenciju 24 časa i nemamo većih problema, jer se 90 odsto poziva ne odnosi na garanciju putovanja, niti slučajeve u vezi sa radom agencija, već edukaciju putnika koja su njihova prava i obaveze. Takođe, imali smo i zanimljive žalbe, koje nisu u našem domenu, poput čoveka koji se žalio na cenu ćevapčića u Skadarliji.

Naši turisti su još u novembru počeli da uplaćuju aranžmane za Grčku, a većina je imala i specifične zahteve. Tako je, recimo, jedna gospođa tražila apartman koji mora da ima vrata na istoku, jer je to dobro po “feng šuiju”. Neki traže hotel sa uslugom “sve inkluzivno”, a drugi da aranžman “automatski ima i prevoz”.

U agencijama kažu da kada uplaćuju sva srpska deca su “sitna, malečka i ne jedu ništa” i spavaju sa roditeljima u krevetu do 14. godine, pa ne vredi da im plate ležaj. Kada, međutim, krenu na put autobuska sedišta su mala, a kada stignu svi grčki kreveti su tesni i hrane nema u dovoljnim količinama. Pošto veliki broj hotela i apartmana ne naplaćuje smeštaj deci, dešavaju se slučajevi poput onog da roditelj pita zaposlene u agenciji: “Da li dete od 17 godina ima svoj krevet?”

Foto P. Mitić

Najveći broj turista traži da se apartman nalazi na samoj plaži, a razlozi za to su uvek - deca. Tako je jedan otac tražio “moramo da budemo smešteni na plaži”, jer ima sina od pet godina koji ne želi da hoda. Druga majka je, pak, tražila apartman do mora jer ima ćerku od 11 godina koja je nežna i ne može da pešači do plaže.

Najveći broj žalbi prošlog leta odnosio se na komarce, talase i hladnu vodu, pa su ovog proleća mnogi hteli da se osiguraju i u agencijama su, pre uplate, tražili: “Još da mi proverite kakvo će biti vreme u Haniotiju 25. avgusta, pa da uplatim!” Ove godine se u istoj agenciji ponovo pojavio čovek koji je lane tražio pare nazad jer je “bio smešten u bunkeru”, a u januaru se javio rečima: “Ovde vaša noćna mora, ja bih opet sa vama na Sitoniju”!

MEDICINSKI FENOMENI

Kada otkažu aranžman, da bi turistima agencija vratila novac moraju da donesu potvrde od lekara, a medicinsko osoblje se nimalo ne libi da daje lažna dokumenta.

Jedna devojka je 19. januara donela potvrdu da treba da se porodi u septembru, a bila je kod lekara 24. novembra prošle godine i tada je bila u osmom mesecu trudnoće! Četiri devojke iz Niša donele su potvrdu da su dobile boginje, a potpisao je kardiolog, otac jedne od njih.

Medicinski materijal ne sme da se šalje poštom, pa je penzionerka, koja je na Bledu zaboravila vilicu u čaši, morala da čeka dve nedelje da joj zube donese naredna grupa. Više sreće je imala penzionerka koja je zaboravila vilicu između sedišta, jer su joj vratili zube već - sutradan.