Počinju festivali ukusa
24. 01. 2018. u 23:20
Predstojećeg vikenda počinje serija "najukusnijih" manifestacija širom Srbije. Pihtijade, pršutijade, kobasicijade, slaninijade i ostali gastronomski festivali održavaju se do Vaskršnjeg posta
Foto Z. Jovanović
PIHTIJADE u Grdelici i Deliblatu, koje su održane na Mali Božić, otvorile su sezonu "najukusnijih" i "najmirisnijih" manifestacija Srbije, koje su idealna prilika za jednodnevne izlete, ekskurzije i druženje.
Ko je propustio ove dve pihtijade, moraće da čeka do 3. i 4. marta, kada je u Rumenki zakazan festival aspika. Rumenka je čuvena po pihtijama i ljutom renu, a to jelo je naročito ukusno kada se skuva u kazanu od 1.000 litara i posluži u tepsiji dugačkoj 18,5 metara. Dan ranije, kuvari 600 kilograma mesa ostave da odstoji u hladnoj vodi, zatim ga iseckaju i kuvaju najmanje šest sati, pa dodaju začine.
PROČITAJTE JOŠ: Zašto je pametno da sada uplatite svoje letovanje?
Kraj januara je u znaku pirotskog brenda peglane kobasice, jer se predstojećeg vikenda (27. i 28. januar) održava sajam ovog specijaliteta, koji je prošle godine bio najposećeniji događaj u regionu. Samo je iz Bugarske došlo 20 autobusa gostiju.
Već narednog vikenda ceo Zlatibor će mirisati na pršutu, jer se u Mačkatu, u porti Crkve Svetog Proroka, od 2. do 4. februara održava "Pršutijada". Na otvaranju svira trubački orkestar iz Sirogojna, a svakog dana nastupaju izvorne pevačke grupe.
.jpg)
Februar je, definitivno, mesec kobasica. U subotu 10. se u Belom Blatu održava Peti festival posvećen ovom ukusnom jelu, ali se kobasicijada održava i u Šidu. Istina, u Šidu će biti raznih gurmanluka koji se dobijaju tokom svinjokolja, a posetioci će moći i da navijaju za takmičare koji treba za što kraće vreme da "obrade" svinju.
Najpoznatija je "Turijska kobasicijada", koja je zakazana za 16. februar. Tri dana širiće se privlačan miris iz ovog bačkog sela, a treba imati u vidu i da je prošle godine za tri sata prodata Ginisova kobasica, dugačka 2.033 metra. Turinska kobasica je stigla tačno u podne na traktoru, a metar se prodavao za 500 dinara.
.jpg)
Kačarevo, "najmasnije selo" Srbije, spremno je za "Slaninijadu". Slanina je otopljena, a treba da se jede kao antibiotik, antidepresiv, ili kada dođe drag gost. Četiri dana će posetioci moći da kupe ovaj beli, mek, ukusni banatski "slatkiš".
PROČITAJTE JOŠ: Vekovna priča Nemanjine doline vina (FOTO)
Ukusnih đakonija ima i za one koji ne uživaju ili ne smeju da jedu meso. Poslednjeg dana januara u Smederevu se održava izložba slavskih kolača. "Nemački perec bal" održava se u Novom Sadu 22. februara, a 25. februara u Pančevu "prste će polizati" ljubitelji ruske salate, na festivalu posvećenom ovom vernom "pratiocu" svih praznika u Srbiji.
Foto Tanjug
.jpg)
POLjUPCI POD MASKAMA
DVE zanimljive manifestacije održavaju se sredinom februara: takmičenje u najdužem poljupcu u Vrnjačkoj Banji i "Mačkare" u sremskom selu Golubinci. Na Svetog Trifuna (odnosno Dan zaljubljenih), na Mostu poljubaca u Vrnjačkoj Banji ne pitaju za godine, jedino je važno da se takmičari vole. U Golubincima žive vredni ljudi, ali tri dana u godini svi "polude": maskiraju se, igraju i šale. Reč je o Pokladama, koje označavaju početak Vaskršnjeg posta.
Posle
25.01.2018. 06:55
nastupaju sve moguće bolesti, kao posledica prežderavanja masnom hranom...
@Posle - Ti mora da si omiljena osoba na svim žurkama i slavama.
Komentari (2)