SVE više turista posećuje Beograd, a prestonica ih ne može sve dočekati i primiti, jer nema dovoljno hotela. Ta situacija će se popraviti u prvoj polovini ove godine, jer je najavljeno otvarnje "Hiltona" na Slaviji i "Mona Plaze" na Dorćolu.

- Ne može se proceniti koliko je novih hotela potrebno glavnom gradu, jer Beograd raste brže kao turistička destinacija nego što se otvaraju novi smeštajni kapaciteti - rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

On je istakao da postojeća 94 objekta za goste nisu dovoljna i da se to najbolje vidi u periodu od polovine decembra do polovine januara kada je gotovo sve puno. Popović napominje da još nema preciznih podataka o broju gostiju tokom novogodišnjih praznika, ali, prema procenama TOB, manifestaciju "Beogradska zima" je od 1. decembra posetilo između 100.000 i 130.000 gostiju.

- Beograd je, pored ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva, najviše profitirao. Za ovaj broj turista očekuje se prihod između 24 i 30 miliona evra - objašnjava Popović.

PROFIT

 U 2017. godini od turista 750-800 miliona evra

Prema njegovim rečima, turizam postaje jedna od najvažnijih privrednih grana, što pokazuje i podatak da će grad za 2017. godinu od turista dobiti između 750 i 800 miliona evra.

REKORDNA POSETA SKADARLIJI

U PRVIH 15 dana nove 2018. godine Skadarliju je posetio rekordan broj stranih i domaćih turista, saopštilo je juče Društvo za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije.

- Skadarlija je postala magnet za strane turiste i u potpunosti je opravdala titulu "šampiona gostoljuba 2017. godine" za region jugoistočne Evrope i Mediterana - ističu iz ovog udruženja.