SOLUN

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

VREME na Halkidikiju, omiljenom odredištu turista iz Srbije, ovih dana je promenljivo, ali za vlasnike apartmana predaha nema ni po suncu, ni po kiši. Za nešto više od mesec dana, koliko im je ostalo do početka sezone, marljivi Grci moraju da "ušminkaju" svoje apartmane, preurede restorane, nabave ležaljke, poprave puteve...

U većini mesta, od Nove Kalikratije, pa sve do Pefkohorija na Kasandri, prvom "prstu" Halkidikija, majstori uveliko prave nove suncobrane od trske ili popravljaju stare, a putari su obećali da će sve radove završiti do početka glavne turističke sezone.

Najvažnija vest za veliki broj srpskih turista, koji će se i ovog leta odmarati na obalama Egejskog mora, jeste da su cene smeštaja, popularnih apartmana, iste kao i prošle godine. Sve ostalo je poskupelo, pre svega hrana. Ne preterano, ali sasvim dovoljno da u "letnjem budžetu" treba da bude više evra nego prošle sezone.

- Ako nas je država, zbog većeg poreza, "častila" poskupljenjem hrane, bar možemo da goste dočekamo sa starim cenama smeštaja - poručuje Jorgos Posejdonis, jedan od vlasnika apartmana i trgovac iz Pefkohorija. - Ima dosta Srba koji će se kod nas odmarati već u maju jer su, posredstvom turističkih agencija, desetodnevni boravak, sa prevozom, platili samo 110 evra.

Što se iznajmljivanja apartmana tiče, oni će u junu dnevno koštati 40 evra, u julu, za četiri osobe, između 50 i 60 evra, do sredine avgusta 60 evra dnevno, a onda se cene vraćaju na 50 evra. Mnogi će možda platiti i manje - sve zavisi od dogovora sa vlasnikom apartmana.

I dalje ima srpskih turista koji na letovanje u Grčku ponesu "pola špajza", kao i onih koji se, zbog povoljnijih cena u odnosu na privatne markete, snabdevaju u "Masutisu", "Galaksijasu", a najčešće u "Lidlu", gde su cene najpovoljnije, a popusti na prehrambene proizvode gotovo redovni. Grčki domaćini su na svoj državni aparat najviše ljuti zbog poskupljenja cigareta, a pogotovo kafe.

CENE HRANE *Meso 8
*Mleko 1
*Hleb 0,80-1
*Sir 4-8
*Jaja (10 kom). 2-2,5
*Kiselo mleko 1-1,5
*Krompir 0,70
*Riba 5-20
*Piletina 4
*Kafa 96 g 1,45
*"Nutela" 630 gr 4,49
*Ajran (jogurt) 1
*Maslinovo ulje 6
*Benzin 1,5-1,6
Cene su u evrima

Kafići koji su, godinama, domaću kafu, sa flašicom vode, naplaćivali 1,5 evra bili su prinuđeni da cenu, zbog povećanja poreza, podignu na 1,8 evra. Gosti su u početku negodovali, da bi na kraju prihvatili gorku činjenicu da je za sve kriva država, a ne ugostitelji.

Šta će još dočekati naše turiste ovog leta na Halkidikiju? More je tradicionalno čisto, plaže su manje-više uređene, restorani uvek imaju domaće specijalitete. Ono što će obradovati one koji se upute na Kasandru svakako su novi putevi. Tako smo ovih dana od Nea Mudanje do Kalitee videli putare kako po ceo dan rade na novoj magistrali. Put liči na pistu, a svi radovi će biti završeni do početka sezone.

Renoviraju se i pojedini hoteli. Luksuzni, porodični hotel "Ikos Okeanija" u Nea Mudanji dobiće nove sadržaje, još lepšu plažu, modernije bazene. I na Sitoniji, drugom "prstu" Halkidikija, renoviraju se hoteli. Osim Srba, kojih je prošle godine bilo oko milion na grčkim plažama, ovde će se odmarati i Rusi, Nemci, Englezi, Makedonci, Bugari, Rumuni, Albanci...