Palačinkama i vatrom teraju zimu
19. 02. 2017. u 23:33
Maslenica je stari ruski i slovenski praznik koji se slavi širom planete. Nedelja šale i veselja uoči uskršnjeg posta. U Australiji ga obeležavaju i Srbi
Maslenica je stari ruski i slovenski praznik koji se slavi širom planete
PRAZNIK palačinki, Maselnica, kojim se polako ispraća zima, ove godine slavi se od 20. do 26. februara.
Maslenica je najsmešniji i najzabavniji ruski praznik, koji vodi poreklo iz starih slovenskih običaja. Najvažniji trenutak ovog praznika je paljenje lutke od slame u ženskim haljinama, čime se simbolično uništava zima, što etnolozi prepoznaju kao eho paganizma.
Ovaj praznik se uvek održava poslednje nedelje pred uskršnji post (sličan je Belim pokladama), organizuje se širom sveta - od Toronta do Melburna. Najveća proslava van Rusije, osim u Londonu, održava se u Melburnu, u Karlton gardnesu, gde učestvuju svi slovenski narodi, pa i Srbi iskoriste priliku da predstave naše običaje.
Maslenica je tokom vekova sačuvala karakter sveopšteg narodnog veselja i ima za cilj da otera zimu. Čitava sedmica se naziva "časna" ili "vesela", a svaki dan ima svoj naziv iz koga se vidi šta toga dana treba raditi.
U nedelju uoči Maslenice posećuju se rođaci, prijatelji i susedi, a pozivaju i gosti. Te večeri tast zove zeta na mesnu večeru. U ponedeljak se prave staze za sankanje i lutka od slame, koja se oblači i vozi ulicama. Prave se ljuljaške i priređuju trpeze sa slatkišima.
Utorak je "razigravanje", jer počinju vesele igre. Od jutra se devojke i mladići sankaju i jedu palačinke. Sreda je "izelica", pre svega, jedu se palačinke. Tog dana tašte zovu zetove na ovu poslasticu. Četvrtak je "razbibriga" kada treba pomoći suncu da protera zimu, pa se organizuje vožnja saonicama sa konjskom zapregom "po sunašcetu" u smeru kazaljke na satu. Petak su "taštine večeri", kada gospođa mama ide kod zeta na palačinke.
.jpg)
Subota je "zaovino poselo" kada se ide u goste kod svih rođaka i svi zajedno prave palačinke. Nedelja je "oproštajni dan", kada se od bližnjih traži oproštaj zbog svih uvreda, a onda počinje veselje sa pesmom i igrom, čime se ispraća Maslenica. Poslednjeg dana se u ogromnoj vatri spaljuje lutka od slame (zima). Okupljeni narod se od nje oprašta šalama, pesmom i igrom. Kada "zima izgori", omladina počinje da preskače vatru.
Konačni oproštaj od Maslenice bio je prvi dan Velikog posta (Čisti ponedeljak), dan očišćenja od greha i mrsne hrane.
TAJNI RECEPT
PALAČINKE su glavna poslastica i simbol, a peku se svakog dana. Tradicija pečenja palačinki među Slovenima postojala je još u pagansko vreme kada je bog sunca Jarilo pozivan da protera zimu. Takođe, okrugla palačinka liči na sunce.
.jpg)
Palačinke se jedu sa pavlakom, kavijarom, pekmezom, jabukama od jutra do mraka. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremanje i prenosi se sa kolena na koleno po ženskoj liniji. Palačinke se peku od pšeničnog, heljdinog, ovsenog i kukuruznog brašna. U Rusiji se prva palačinka uvek peče za pokoj duše i poklanja se siromasima radi pomena sve umrle ili ostavlja na prozoru.