Otvorena Pršutijada u Mačkatu

Beta

10. 02. 2017. u 16:33

U zlatiborskom selu Mačkat danas je otvoren 17. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda - Pršutijada, na kome učestvuje oko 20 proizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore

Отворена Пршутијада у Мачкату

Foto D. Karadarević

U zlatiborskom selu Mačkat danas je otvoren 17. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda - Pršutijada, na kome učestvuje oko 20 proizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je cilj te lokalne samouprave da podstakne razvoj porodične proizvodnje suvomesnatih proizvoda.

"Pršutijada je veoma značajna manifestacija za ovaj kraj. Nama je cilj da sajam dobije međunarodni karakter i u narednim godinama radićemo na zaštiti ovog brenda i izlasku naših tradicionalnih proizvoda i van Srbije", kazao je Stamatović.

On je naveo da Mačkat ima oko 50 malih proizvođača suvomesnatih proizvoda ali i "Zlatiborac" kao veliku industriju.

"Pokazalo se na primeru Mačkata da je uspeh zagarantovan ako postoji saradnja lokalne samouprave i građana", kazao je Stamatović.

Po njegovim rečima, država nije dovoljno pomogla održavanje Pršutijade.

"Ovo je 17. po redu Pršutijada, a do sad su predstavnici države ili ministarstava došli u Mačkat tri ili četiri puta i dali podršku. Sve ovde je stvoreno sopstvenim ulaganjima i sredstvima", rekao je Stamatović.
On je rekao i da je sve spremno za sutrašnju radnu akcije izgradnje kabinske žičare - "gondole" na Zlatiboru i da postoji veliko interesovanje ljudi koji žele da "prevaziđu poltičke predrasude i pokrenu Srbiju".

Kvalitet suvomesnatih proizvoda izloženih na Pršutijadi kontrolisao je beogradski Jugoinspekt a Zlatnu medalju za goveđu pršutu prvi put na Sajamu hrane u Štutgartu osvojio je Ilija Stojanović.
Najbolju domaću kobasicu napravio je Nikola Brković, Dragan Stojanović je pobednik u kategoriji ovčije stelje, dok je Radomir Šopalović osvojio prvo mesto za najkvalitetniju slaninu.

Pobednik u kategoriji svinjska pršuta ;je Miroslav Stojanović, kome je pripala i specijalna nagrada za užičku slaninu, dok je specijalna nagrada za ovčije meso pripala Aleksandru Radojičiću.
Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu organizovala je Opština Čajetina a trajaće do 12. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Perica Pasic

10.02.2017. 22:41

Bolje da ste napisali otvorena izlozba mesa iz Argentine,Brazila i Spanije.Gde im je stoka,sta im je sa klanicama,zasto neradi cajetinska klanica,pasnjaci pusti nema nikakvog stada,a meso se obradjuje naveliko,uvozi se piletina preko bugarske granice.Neko je se u drzavi debelo ugradio za dobre pare!!!!!!!

U prolazu

16.02.2017. 01:30

@Perica Pasic - Jaoooo slike. Ovo je ono meso koje mi iz dijasporepokusavamo u malim komadima sakriti kad dolazimo iz rodnih krajeva. Mi iz dijasporeotkidamo na ovake prizore jer ovo meso koje mi ovdjesirom dijaspore jedemo kao da nemani mirisa ni okusa :( vjerovatno zato sto velike korporacijene zanima cime nas hrane nego ih zanima samo profit.