PRAVA navala izraelskih turista na Srbiju traje već dva meseca, a najveći broj gostiju tek se očekuje od marta. Pristupačne cene, zajednička istorija, bujna vegetacija i, kako kažu, topao i gostoprimljiv srpski narod učinili su da Beograd postane pravi turistički hit u Izraelu. Kada se tome doda ciljana kampanja Turističke organizacije Srbije, ne čudi što pored "Er Srbije", jevrejske goste dovode i dve izraelske čarter-kompanije - "Arkija" i "Izra er".

- Dva meseca, na moje veliko zadovoljstvo, vodim "bitku" sa najezdom izraelskih turista - kaže Davor Salom, jedini vodič na hebrejskom jeziku. - Dva puta nedeljno stiže po stotinu turista iz Tel Aviva. Neprestano dolaze i individualni gosti. Pravu navalu treba očekivati tek od marta i aprila, kada su se već najavile firme, sindikati i druge grupe iz Izraela. Srbija je hit u tamošnjim medijima, svi pišu o nama, a naročito se naglašava dobar provod u Beogradu. Dešava se da turisti dolaze apsolutno upoznati sa srpskom prestonicom i pitaju me za kafane za koje ni ja nikada nisam čuo! Cene su im toliko pristupačne da polovina žena umesto na razgledanje Beograda ode u šoping! Njihove prosečne plate su oko 2.000 evra.

Salom Izraelce obavezno vodi u Novi Sad, Sremske Karlovce, Topolu i Oplenac. Ovi turisti vole da se slikaju i bez obzira na godine svi su na društvenim mrežama, pa odmah kače slike, njihovi prijatelji vide da im je lepo, pa i oni žele da dođu.

- Iako su često kruti, u Srbiji su Izraelci neprestano nasmejani, jer su oduševljeni time koliko smo mi gostoprimljivi. Kažu i da smo lepi - uz osmeh ističe Salom. - Sve ih zanima vezano za Srbiju. Ovo nisu turisti koji samo slušaju, pitaju me sve, o tranziciji, kolike su plate, o političkoj situaciji, kako živimo... Kažu da im je naš način života fantastičan.

Tokom razgledanja Beograda idu na Dorćol, do spomenika Menora u plamenu, Zemuna, ali i do Kuće cveća, Hrama Svetog Save i drugih turističkih atrakcija.


ZEMUNSKO GROBLjE

DAVOR Salom je živeo u Izraelu, odlično govori jezik, fantastično poznaje istoriju i važi za jednog od najboljih jevrejskih vodiča u svetu.

- Kroz čitavo putovanje spajam istoriju Srbije sa Jevrejima - ističe Salom. - Znaju da smo zajedno dosta patili, da u Srbiji ima sinagoga, ali je pravi šlag na torti kada čuju da su na Zemunskom groblju sahranjeni baba i deda Teodora Hercla, osnivača Izraela. Takođe, u Zemunu postoji ulica rabina Jahude Alkalaja, koji je propovedao da treba otići u Izrael.