KOPAONIK ne pamti ovakav decembar. Više od 15.000 ljudi bilo je danas na jednoj od najlepših srpskih planina, povodom zvaničnog otvaranja zimske sezone. Gužve na stazama, koncerti i žurke, slika su ovogodišnje, sedme po redu manifestacije "Ski-opening". Ugostitelji i hotelijeri nadaju se rekordnoj sezoni, a iz "Skijališta Srbije" poručuju da će staze biti na evropskom nivou.

- Manifestacije, događaji i kongresi produžili su svakako sezonu na Kopaoniku - rekao je Nikola Avram, direktor "MK Mountin rizorta". - Sada imamo odličan čitav decembar, a nekad je to bio samo deo oko Nove godine. Uz dobro skijanje, na "Ski-openingu" postavljene su i dve velike muzičke bine, pa će gosti moći da uživaju u dnevnim i noćnim zabavama. Kopaonik će ove sezone biti domaćin Svetskog skupa kontrolora letenja, muzičkih festivala i ski-takmičenja. Cilj je da se privuče što više međunarodnih skupova jer je Kopaonik sa današnjim potencijalom više nego spreman za to.

Sneg je pao pred samo otvaranje sezone, pa ljubitelji zimskih sportova imaju na raspolaganju šest žičara i dva poligona za obuku početnika. Na stazama ima više od 30 centimetara utabanog snega, a samo prvog dana bilo je više od 2.000 skijaša.

- Očekujemo izuzetno uspešnu sezonu - najavio je Dejan Ćika, direktor "Skijališta Srbije". - Već smo prvog dana oborili rekord po broju skijaša na stazama. Počeo je da radi i Dečji grad, koji je namenjen najmlađima. Otvoren je i poligon na Mašincu, a nabavljen i novi tabač za sneg. U planu je da se za sledeću sezonu uradi garaža, koja će imati do 400 mesta za parkiranje. Time bi i gužve u Ski-centru trebalo da budu rešene. Skijališta će tokom sezone organizovati "top-ski" vikende, kada će cena ski-karata za tri i četiri dana biti 20 odsto jeftinija.

Slobodnih mesta na Kopaoniku ima malo. Bar tako tvrde hotelijeri i ugostitelji. Najtraženiji su periodi oko Nove godine, Sretenja i za vreme zimskog raspusta, koji je sada podeljen u dva dela. Cene su na nivou prošlogodišnjih. Pa tako, za sedmodnevni odmor, uz uslugu polupansiona, potrebno je platiti minimum 200 evra po osobi.

Svake godine, Kopaonik, koji iz godine u godinu postaje mondensko skijalište, posećuje i sve veći broj stranaca. Među njima prednjače Rumuni. Srpsku planinsku lepoticu posećuju i gosti iz Francuske, Mađarske, Nemačke...

- Dolazimo svake godine na Kopaonik, a sada smo prvi put na otvaranju - kaze Zoltan Torteli iz Budimpešte. - Nije nam mnogo daleko, predivno je sređeno i ovde nam je prilično jeftino za porodični odmor. Staze su sada mnogo bolje uređene nego ranije.


SKI-KARTE

CENA šestodnevnog ski-pasa za odrasle kreće se od 13.370 do 14.830 dinara. Za šestodnevnu ski-kartu za decu treba izdvojiti od 8.960 do 9.990 dinara.